Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullen blir kvar i Kapellskär

Tullen i Kapellskär blir kvar och inga tullarbetare sägs upp, enligt ett förslag från Tullverkets ledningsgrupp.
– Jättesköna nyheter, säger Sune Pettersson, gruppchef på tullen i Kapellskär.

Annons

Det som kommer att hända är i stället en viss omorganisation för tullen i Kapellskär. Ledningen och generaltulldirektör Karin Starrin vill att man slår ihop brottsbekämpningen med tullens kontrollerande verksamhet.

Men i praktiken innebär det ingen skillnad för oss som jobbar. Det heter att man ska byta inriktning, säger Sune Pettersson. 

De goda nyheterna lugnar definitivt tullarbetarna i Kapellskär som sedan januari i år varit hotade av en nedläggning på grund av sparkrav.

De flesta tullarna runt om i landet kommer att påverkas positivt av ledningens förslag. Det är bara i Borås, Falun och Örebro som tullarna kommer att försvinna helt.

Vad vi har hört från ledningen ska man även se till att ingen ofrivillig ska sägas upp. Vissa kan komma att erbjudas förflyttning, men ingen här i Kapellskär, säger Sune Pettersson. 

NT skrev i förra veckan att politikern Jan-Emanuel Johansson (s) lämnat in en lång protestlista till finansminister Anders Borg (m) mot en nedlägggning av tullen i Kapellskär. Även lokala riksdagsledamoten Per Lodenius (c) har varit engagerad i tullens framtid.

Vi har fått ett bra stöd från både allmänheten och politiker. Jag tror definitivt att det har bidragit till att vi får vara kvar, säger Sune Pettersson. 

Nu startar fackliga förhandlingar med ledningen om hur den nya tullen ska se ut och går allt enligt planerna ska omorganisationen vara klar till den 1 januari 2009. 

Men Sune Pettersson själv tror knappast att det kommer att bli några invändningar från fackets sida.

Nej, det kommer säkert att gå smidigt. Det här förslaget gör ju att vi alla får behålla jobben och Kapellskär sin tull. Vi är jätteglada och lättade här i dag, säger han.

[email protected]

Kim Nilsson

Mer läsning

Annons