Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullare bekräftar effekt av varsel

Visst påverkar den otrygga arbetssituationen hur mycket narkotika som hittas.
- Det är svårt att studsa upp igen när man tappat förtroendet för ledningen, säger Thomas Wijkborn, tullinspektör i Kapellskär.

Annons

Chefen för Tullverkets gränsskydd, Mikael Lindgren, uttryckte i fredagens pappersutgåva av NT sin förvåning över bristen på hittad narkoitka i Kapellskär. Han funderade också på om varslen i början av fjolåret hade påverkat tullarnas arbetssituation negativt så att det avspeglade sig i statistiken.

- Det är klart att det kan ha påverkat. Det sitter kvar en bitterhet efter uppsägningen. Det är svårt att studsa upp igen när man tappat förtroendet för ledningen, bekräftar Thomas Wijkborn, tullinspektör i Kapellskär, men pekar på att andra faktorer också spelar in.

Under fredagen fanns han själv och kollegan Håkan Rodensjö på plats i Kapellskär. Men andra dagar arbetar de i Stockholm, Nynäshamn och på Arlanda. Då görs av förklarliga skäl inga beslag här. Andra svårigheter att hitta narkotika i Kapellskär beror på att mycket av trafiken består av gods i långtradare, medan den den enda persontrafiken består av resenärer från Åland.

- Kommer det in en långtradare som är knökfull med ved tänker man sig för innan man lossar den, säger Thomas Wijkborn.

Andra omständigheter som kan försämra chanserna att hitta knark är att hela eller delar av klareringen, det vill säga registreringen av gods som korsar gränsen, under 2009 kan komma läggas över på de tullinspektörer som hittills arbetat mest med brottsbekämpning.

Resultaten för tullarna i Kapellskär hade även ljuspunkter. Framförallt fördubblade man sina beslag av cigarretter som fördes in i strid med bestämmelserna.

Mer läsning

Annons