Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare företagare

Annons

Det har länge varit känt att företagarna som grupp har ett långt sämre försäkringsskydd än anställda. Trots detta är det i princip samma nivå på de avgifter man betalar.

Det ”Utredningen om trygghetssystemen för företagare” nu förtjänstfullt gjort är att räkna ut exakt hur stor skillnaden är mellan vad man betalar och vad man får ut i ersättning. Föga överraskande visar den sig vara avsevärd. Detta gäller särskilt beträffande föräldraförsäkringen och arbetslöshetsersättningen. Medan arbetstagarnas ”nyttjandegrad” av föräldraförsäkringen uppgår till 88 procent är den för företagarna endast 49 procent. En skillnad på 39 procentenheter!

I arbetslöshetsförsäkringen är skillnaden 31 procentenheter. Oerhört mycket även det. I sjukförsäkringen är den dock väsentligt mindre, endast fyra procentenheter, men eftersom det är en tung utgiftspost blir det stora belopp också här.

Det här måste regeringen därför snarast ta tag i, inte bara förbättra tryggheten.

Det utredningen främst gör är annars att föreslå anpassningar av dagens regelsystem, och någon speciallösning, så att ”kostymen” skall passa alla. Den kanske främsta innovationen, och den införs även för löntagare, är att det skall bli möjligt att utnyttja föräldraförsäkringen för att betala barnpassning som hushållsnära tjänst när ett barn är sjukt.

Mycket bra! För det är naturligtvis inte bara företagare som har svårt att vara borta från jobbet för att vårda barn. Det gäller också vid en rad andra arbetsuppgifter där utövaren är mer eller mindre oersättlig.

Andra goda förslag från utredningen är att företagarna som grupp skall jämställas oavsett företagsform. Det är i det här avseendet ingen större skillnad mellan en företagare som har enskild firma och en som bedriver sin verksamhet i aktiebolag. Helt rimligt alltså!

Sak samma med de ökade möjligheterna att få arbetslöshetsersättning även om företaget inte helt har avvecklats. Det finns förvisso risker för missbruk men egentligen är de inte större än för löntagarna. De kan ju jobba svart!

Andra inslag i förslaget handlar om att ersättningen skall beräknas på annat sätt och skapa ökad trygghet framför allt inledningsvis. Detta, tillsammans med ett förbättrat högkostnadsskydd mot sjuklönekostnader, är till för att stimulera till ökat företagande.

Utredningen skall nu ut på remiss och förhoppningsvis blir utfallet så positivt som dessa utmärkta förslag förtjänar. Och känner vi näringsminister Maud Olofsson rätt kommer hon sedan inte att vila på hanen med att genomföra dem.

För det har betydelse vem som sitter i näringsdepartementet. Om inte förr kommer det att märkas nu.

Mer läsning

Annons