Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Troll i trumpeten?

Män. Långa, korta, tjocka och smala i åldrarna 23 år och uppåt. Det är i första hand dem som Sesam-mottagningen vill nå. Kvinnor är naturligtvis också välkomna.

Annons

Sedan i februari finns sex- och samlevnadsmottagningen Sesam på Norrtälje sjukhus. Där jobbar två venerologer, två gynekologer och två barnmorskor med provtagning, rådgivning och behandling av sexuellt överförbara sjukdomar. Tidigare var de som ville testa sig för veneriska sjukdomar hänvisade till mottagningar i Stockholm.

Syftet med mottagningen är att få en ökad sexuell hälsa i kommunen och ta bort tabustämplen kring det här med könssjukdomar. Det är alltid bättre att testa sig en gång för mycket än en gång för lite, säger gynekolog Annika López.

Förr i tiden kunde könsjukdomar får allvarliga konsekvenser. Exempelvis skördade franska sjukan - syfilis, många liv innan man lärde sig att behandla sjukdomen med penicillin i mitten av 1900-talet. De som inte strök med av den kvicksliverbehandling som förordades dog istället efter ett par år då sjukdomen satt sig på hjärna och hjärta.

Personalen vid Sesam-mottagningen skrattar och säger att tiderna har förändrats. Idag är behandlingarna enkla och smärtfria. Oftast behövs bara ett urinprov eller ett odlingsprov för att konstatera eventuell smitta.

Det försöker vi förmedla redan när patienten ringer. Det finns inget att vara rädd för. En undersökning gör inte ont. Och det första besöket är alltid kostnadsfritt, säger barnmorskan Betty Pettersson som jobbar mycket med telefonrådgivning och provtagning.

Kvinnor är bättre än män på att testa sig. Det beror troligen på att kvinnor måste uppsöka en mottagning för att få preventivmedel medan männen kan köpa kondomer i närmaste mataffär. När venerolog Jonas Eriksson förklarar hur en undersökning går till låter det odramatiskt. Ungefär som att besiktiga bilen. Det är troligen värre att hålla tal på bästa kompisens bröllop.

Den vanligaste reaktionen är att männen säger ”var det inte mer än så här”, säger Jonas Eriksson.

Och hur pinsamt klåda och sveda i underlivet än kan kännas är det i de flesta fall helt ofarligt.

Bara tio procent av all provtagning är något som måste behandlas. Resten är ingenting. Och ändå sprids sjukdomarna, säger gynekolog Annika López.

I dag är klamydia den vanligaste könssjukdomen. Då två tredjedelar av alla kvinnor och hälften av alla män aldrig uppvisar några symptom är det också den könssjukdom som sprider sig snabbast.

Och det är inte bra. Klamydia kan ha påverkan på fertiliteten hos både män och kvinnor, fortsätter Annika López.

Klamydia omfattas också av smittskyddslagen tillsammans med gonorré, HIV och syfilis. Av de tre sistnämnda har sesam-mottagningen hittills inte haft ett enda fall. 

Än så länge finns bara två säkra sätt att undvika smitta.

Att använda kondom, säger Annika López

Eller avhållsamhet. Men det är inte alls lika kul, säger Jonas Eriksson.

Åsa Forsberg 

[email protected]

Sjukdomar under smittskyddslagen * STI (sexually transmitted infections) är de sexuellt överförda infektioner som faller under smittskyddslagen. De måste anmälas till smittskyddsläkare och kräver särskild kontroll. Provtagning och behandling är gratis.

* De som har smittats av STI måste uppge namn på sina sexpartners som sedan får ett ”partnerbrev” - ett anonymt brev där de ombeds uppsöka läkare och testa sig.

Symptom och behandling * Symptom på klamydia kan vara sveda eller klåda när man kissar. Många smittade får dock inga symtom alls.

* Gonorré kan yttra sig som inflammation i urinrör, livmoderhals eller ändtarm. Kvinnor kan drabbas av inflammation av äggledarna med risk för sterilitet, och män kan få inflammation i bitestiklarna.

* Syfilis kan yttra sig som sår på könsorganen och svullna lymfkörtlar, därefter feber och utslag på kroppen. Sjukdomsbilden är ofta diffus och syfilis kan imitera en mängd olika sjukdomar.

* Sjukdomarna behandlas med antibiotika.

* Sesam har öppet för män och kvinnor över 23 år. De har telefontid mån: 13-14.30 och tor: 15-16. Telefon: 0176-326 317

Mer läsning

Annons