Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trögt för nybyggt

Nybyggda bostadsrätter i Norrtälje blir allt svårare att sälja. Den finansiella oron bidrar till att allt fler spekulanter drar sig för att köpa.
– Det går mycket trögt på marknaden just nu, säger Tommy Johansson, projektledar­assistent på Norrtäljebostäder.

Annons

Till våren 2009 är det tänkt att Norrtäljebostäders flerbostadshus i trä ska börja byggas på Arholmagatan i centrala Norrtälje. Sju av de sammanlagt 18 lägenheterna står fortfarande utan köpare.

 För att vi ens ska börja fundera på att sätta spaden i marken måste vi ha åtminstone 70-80 procent av beståndet insålt. Men det gäller att ha tålamod och uthållighet, säger Tommy Johansson, som trots allt tror att de återstående lägenheterna ska kunna säljas, om än på lite längre sikt. 

Visningarna blir färre, telefonsamtalen från intresserade spekulanter likaså. Att läget är kärvt kan de flesta fastighetsmäklare som NT har talat med, intyga. Dessutom blir det allt mer kostsamt att bygga nytt.

 Priserna för material som trä och stål har ökat kraftigt under den senaste tiden, säger Björn Wellhagen som är ansvarig för bostadsfrågor vid branschorganisationen Sveriges byggindustrier. 

I vissa fall har insatsen för nybyggda lägenheter till och med sänkts rejält. Som exempel kan nämnas att insatsen för en nybyggd trerummare på 84 kvadrat på Vasagatan nyligen rasat i pris med 16 procent, från 2 195 000 kronor till 1 850 000 kronor, enligt bostadssajten Boligan.se.

Ett annat nybygge är det stora 15-våningshus som Credentia ska bygga i Älmsta, och som ska bestå av 220 nya bostadsrätter.

 Självklart märker vi också att folk är mycket mer försiktiga, men vi hoppas att räntan sänks så att vi ska kunna sälja fler lägenheter, säger Credentias vd Leif Ljungholm. 

Credentia siktar på att kunna dra igång bygget någon gång på vårkanten 2009. Men än så länge är bara 15 lägenheter sålda.

 I värsta fall får vi skjuta upp bygget, säger Leif Ljungholm. 

De nya radhusen ovanpå det före detta kommunhuset, i hörnet Roslagsgatan-Bangårdsgatan, är ett av undantagen som bekräftar regeln.

 Här är alla arton lägenheter sålda utom två. Men de här bostäderna prissattes ju redan för två år sedan, och började säljas då läget var ett helt annat, säger Lisa Almgren, fastighetsmäklare på Mäklarhuset. 

När det gäller de 43 nya bostäder som planeras där Ansgarsgården ligger i dag, är läget mer bekymmersamt.

 Här går det jättetrögt med försäljningen, säger Lisa Almgren.

Helena Nordenberg [email protected]

Nybyggda bostäder till salu:Ett axplock av fredagens utbud på Boligan.se:

* Etta på Arholmagatan, 53 kvadratmeter. Pris: 1 305 387 kronor.

* Tvåa på Arholmagatan, 67 kvadratmeter. Pris: 1 620 479 kronor.

* Trea på Vasagatan, 84 kvadratmeter. Pris: 1 850 000 kronor.

* Trea på Roslagsgatan, 81 kvadratmeter. Pris: 1 895 000 kronor.

* Fyra på Vasagatan, 112 kvadratmeter. Pris: 2 450 000 kronor.

* Fyra på Elmsta udde, 108 kvadratmeter. Pris: 1 550 000 kronor.

Prisutveckling

Under det senaste året har priserna på bostadsrätter och fritidshus i Norrtälje sjunkit med 9 respektive 7 procent. Nedgången på bostadsrätter följer utvecklingen för riket i övrigt.

Mer läsning

Annons