Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre tjänster försvinner

Införandet av en elevpeng har ställt till problem för Roslagens kulturskola, som 2007 fick ett underskott på 740 000 kr.

Annons

De tvingas nu skära ner på tre tjänster, trots att elevantalet har ökat.

 Jag ser det som en nedmontering av musikskolan, politikerna ser inte problemen med elevpengen, säger Martin Wikström lärare i slagverk.

Med elevpengen måste Roslagens Kulturskola basera utbudet beroende på efterfrågan, vilket leder till att den bredd och mångfald skolan önskar blir svår att genomföra. Trots att elevantalet det senaste året har ökat från 759 till 879 elever, måste de skära ner på tjänster bland de instrument som inte är lika populära.

Vill erbjuda mångfald

Karin Holdar, rektor på Roslagens kulturskola menar att musikskolan måste få mer resurser till de instrument som är hotade, men även till de grupper som av praktiska skäl inte går att genomföra med många elever.

 Det är för att vi ska erbjuda en mångfald av instrumenten, säger Karin Holdar, som under en längre period försökt få till en dialog med politikerna i barn- och skolnämnden.

 Poliktikerna vänder hela tiden bort ansiktet, det vore mycket olyckligt om tjänsterna försvinner. Det är en otrolig kompetensförlust, säger Harriet Skogh, cellolärare.

"Man måste reglera utbudet efter efterfrågan"Ann S Pihlgren (M) ordförande i barn- och skolnämnden berättar om syftet med elevpengen i kommunens musikskoleverksamhet.

Vad uppfyller elevpengen för funktion?

 Hänsynen med elevpengen är att alla ska få spela det instrument som de vill. Man måste komma ihåg att musikskolansverksamhet är frivillig och att det inte är något som kommunen ska bjuda på. Vi subventionerar deras verksamhet idag, något som vi inte gör för barn som har ett intresse för exempelvis ridning eller ishockey.

Nu riskerar smala instrumentgrupper att försvinna och mångfalden minskar, vad anser du om det?

 Det är upptill musikskolan att marknadsföra vilka instrument som finns. Det är rektorns ansvar att organisera verksamheten så att den går runt.

Vad anser du om att tre tjänster försvinner på Roslagens kulturskola?

 Det är en omställning som skulle ha gjorts tidigare. Man måste reglera utbudet efter efterfrågan.

FAKTA

Bakgrund

Elevpeng infördes 2007 av barn- och skolnämnden för musikskolans elever. Problemet med elevpengen på musikskolan är det inte finns ett fast grundunderlag. Det här leder till att populära grupper får mer pengar och att verksamheten måste regleras utifrån efterfrågan.

När elevpengen infördes avknoppades även musikskoleverksamheten i Rimbo, till en friskola ”Kulturskolan i Rimbo”. Organisationens ekonomiska resuser fördes över till Rimbo, men de lärare som inte valde att följa med i flytten blev omplacerade till Roslagens kulturskolas verksamhet. Det här ledde till en övertalighet bland lärarna, trots att elevantalet har ökat med 120 elever. Tjänsterna och elevgrupper kommer redan i mars att börja omstruktureras, den största förändringer sker till höstterminens start. Byte av lärare och grupp leder ofta till att elever slutar spela.

Mer läsning

Annons