Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trattkantarellpaj

En välmatad svamppaj är perfekt bjudmat som passar alla gäster. För den som äter kött är det gott att servera några tunna skivor spansk eller italiensk lufttorkad skinka, parma eller jamon serrano, till. Är det många vegetarianer på tillställningen föreslår Köket en extra satsning på en lite matigare grönsallad förstärkt med tärnad avocado, solrosfrön, lite fetaost och några soltorkade tomater - allt beroende på egen smak.

Annons

Ingredienser (4 pers):

75 gr smör

1 dl lättkesella

3 dl vetemjöl

Blanda snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform, ungefär 24 cm i diameter. Ställ pajformen kallt en stund medan du förbereder fyllningen.

2 gula lökar, finhackade

400 gr trattkantareller

1 msk smör

1 dl vispgrädde

1,5 dl standardmjölk

2 äggulor

1 ägg

2 dl vällagrad, riven ost gärna västerbotten

salt och peppar

Gör så här:

Förgrädda pajskalet i 175 grader i cirka tio minuter. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör, trattkantareller och lök. Stek tills vätskan som bildas försvunnit. Slå i grädde och mjölk, sänk värmen och sjud blandningen i några minuter. Häll svamp- och lökblaningen genom en sil, spara grädd- och mjölkblandningen och låt vätskan svalna lite innan du rör ner ägget och de två äggulorna. Fördela hälften av osten i pajskalet det hindrar vätskan att blöta ner det frasiga pajskalet och lägg på kantarell- och lökblandningen. Salta och peppra innan du till sist slår över gräddblandningen och toppar det hela med resterande ost.

Höj ugnsvärmen till 200 och grädda pajen i cirka 25 minuter långt ner i ugnen. Täck eventuellt över pajen med ugnsfolie de sista fem, tio minuterna och lägg gärna en bit folie i botten på ugnen också som skydd för eventuellt överspill från pajen.

Mer läsning

Annons