Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt på årets julsalong

Färgstarka tulpaner. Collage. Akvareller. Ett kattpensionat i miniatyr. Och Pia Degermarks glansiga, broderade kuddar. Årets julsalong, som öppnar i morgon, innehåller en bred mix av det mesta.
Se bildextra här.

Annons

13 december - 18 januari

Norrtälje konsthall

Julsalongen

Det sitter en röd buddhafigur innanför dörren till konsthallen. Huvudet är en ros och kroppen mjukt rödluddig.

Lena Östergrens ”Buddas syster” ingår i julsalongen, som invigs i morgon på konsthallen. I år innehåller den mer än 200 verk, med allt från måleri och skultpru till textil och en och annan märlig manick.

Inne i den stora salen hänger målningarna tätt, tätt på väggen.

- Vi försöker hänga tätt, men ändå snyggt, säger konsthallens chef Daniel Werkmäster.

För att få struktur på salonens mångfald har verken delats upp i olika teman.

- Här har vi Ecce Homo, förklarar Daniel Werkmäster och visar en vägg som är fylld av människor i olika genrer och situationer.

Ecce Homo, eller Se Människan, täcker in både barn och vuxna. Här finns Mona Sjöströms collageartade bilder med kvinnor och deras hundar och katter, Sven-Arne ”Höken” Hökenströms färgsprakande clownfigurer och Ingert Erikssons stiliserade kvinnogestalter sida vid sida med luciatåg och en glatt sjungande barnkör.

På en annan vägg visas salongens största målningar, bland annat Carin Tehlers färgstarka tulpaner i intensivt lila, grönt och gulorange. Glada utropstecken i decembermörkret.

Entrén har ett annat tema, här handlar det om ”Dröm och saga”. En surrealistisk sagovärld med Anja Lunds mörka, drömlika landskap på väggen och Astrid och Ingela Kvarnlöfs dockskåp som lekfulla inslag. Miniatyrvärldar med växthus, kattpensionat och familjen Fox i hemmiljö.

Årets julsalong är öppen. Alla som vill vara med och har anknytning till Norrtälje kommun har kunnat anmäla sig, sammanalgt deltar 114 konstnärer.

- Det är många som håller på med konst och de flesta vill visa vad de gör. Salongen är ett sånt tillfälle, dessutom är det en bra lokal och det gör det extra attraktivt, säger Daniel Werkmäster när han visar runt bland akvareller, skulpturer, glasvaser, oljemålningar och keramikfat.

I ett av de inre rummen visas akvareller, allra längst in samsas konsthantverk, foto och en del annat. Här visar Pia Degermark, som spelade Elvira Madigan på film, sina broderade kuddar, med gnistrande pärlor och läckra fjärilar. Här finns också Bengt Norlings ”Apparater”, som för tankarna till uppfinningar och fysiklaborationer.

Var och en som har anmält sig är garanterad att minst ett verk kommer med, många har fått med två eller tre på salongen, som visas till och med 18 januari.

Missa den inte. Den innehåller en härlig blandning av stilar, uttryck och genrer. Visst är det spretigt och visst varierar kvaliteten, men det är det som är charmen med en salong.

Titta på bildextra här.

Mer läsning

Annons