Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikpolisen: "Morgontempot har blivit lugnare"

Även om det ser ut som att Norrtäljes alla fartkameror inte är i bruk, tycker trafikpolisen Claes Lundström att de uppfyller sitt syfte. "På det stora hela har morgontempot blivit lugnare, men det finns alltid bilister som kör för fort."

Annons

– Jag som själv åker norrifrån varje morgon med rusningstrafiken på 76:an tycker att trafikrytmen har blivit lugnare. Det är inte alls samma höga tempo längre. Kamerorna är effektiva för de allra flesta bilisterna, men det finns alltid de som kör för fort, saktar ner vid kameror och sen gasar på igen, säger trafikpolisen Claes Lundström.

I Norrtälje kommun finns det hastighetskameror utsatta längs med fyra stycken färdsträckor. Riksvägarna 76 och 77 har haft kameror en längre tid och under de senaste två åren har kameror även 17 stycken fartkameror kommit på plats utefter landsvägarna 280 och 283. Enligt Trafikverket kommer ytterligare tre stå klara och i bruk på 283:an inom kort.

LÄS MER: Fartkameror strömlösa i över ett år

Men syftet med kamerorna är inte att kunna bötfälla kommunens fortkörare, även om det ofta är en effekt av dem, utan att få trafikanter att vara uppmärksamma vid riskfyllda platser. Och även om mätutrustningen som håller koll på hastighet och antalet förbipasserande ständigt är aktiv, så är inte alltid kamerautrustningen påslagen.

– Kamerorna är slumpmässigt aktiva under vissa tillfällen, vid olika sträckor. Det kan exempelvis vara under någon timme vid rusningstrafik på en plats och sedan aktiveras en annan linje där det finns större behov. Att det är så beror på att fiberkapaciteten inte hängt med i utökningen av antalet kameror, men det kommer vara åtgärdat inom en snar framtid, säger Claes Lundström.

LÄS MER: Fler nya fartkameror sätts upp i Norrtälje

Mer läsning

Annons