Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träd föll över sandlåda

Barnen undkom det fallande trädet med några få minuter. Nu kräver förskolan i Vallby Hage att de gamla asparna besiktigas av Vägverket.

Annons

Det blåsiga vädret har fått många träd att svaja de senaste dagarna. För gamla träd kan vinden innebära katastrof. Detta fick barnen på Vallby Hages förskola erfara då de med några minuters marginal lyckades undvika en fallande asp.

Aspen föll rätt i sandlådan där fem barn precis innan suttit och lekt. Det är stora träd, så om någon fått det på sig hade det med all sannolikhet slutat illa, säger Inger Höök, förskollärare på Vallby Hages förskola.

Förskolan är omgiven av gamla träd, och enligt Inger Höök är många av dem i dåligt skick.

Träden ser inte ut att må bra. Det är bara lite grönt i kronorna men annars ser stammen död ut. Det är läskigt om det skulle blåsa lika mycket igen för då skulle fler träd kunna falla. 

Enligt Vägverket görs besiktningar av träd i ytterområden mer sällan än i stadsmiljö.

Man brukar titta på träden i samband med skogsarbete och liknande så det blir ungefär en gång vart femte år, säger Margareta Lund som är platschef på Vägverket i Norrtälje. 

Hon tror dock att det kan bli aktuellt att se över träden lite extra kring förskolan efter incidenten med den fallande aspen.

Vi kommer att se över området och eventuellt hugga ned några träd som ligger i riskzonen. Men det finns många saker att ta hänsyn till innan det blir verklighet. Fågellivet får till exempel inte skadas, säger hon. 

Lina Jonsson [email protected]

Mer läsning

Annons