Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiohundra sparar på äldrevård

Det är inte bara kommunens socialnämnd som måste se över sina kostnader.
Det gäller även tiohundranämnden.
Trots att mellan 20 och 30 äldre redan står i kö finns ett förslag att minska antalet platser både för dementa och i äldreboenden.

Annons

På måndag ska politikerna i tiohundranämnden diskutera förslagen från förvaltningen. Förändringarna kan ge en besparing på 13,1 miljoner och mer är på gång. 

Det här är några av punkterna som politikerna har att ta ställning till:

* Elva platser försvinner i samband med att Birgittagården i Rimbo byggs om under ett drygt år. När de boende kan flytta in igen stängs i stället mellan elva och 14 platser vid ROS i Norrtälje. Besparing: 6,1 miljoner kronor.

* Sex platser kan dras in vid det demensboendet på Översten i Norrtälje. Besparing: 3,4 miljoner kronor.

* All dagverksamhet för dementa överförs till Översten i Norrtälje. Det innebär att dagverksamheterna vid ROS och Eneberg i Norrtälje, liksom den i Hallstavik flyttas. 

Vi vill göra en riktigt bra verksamhet genom att samla den på ett ställe. En bussresa från Hallstavik kan kan vara en del i den sociala stimulansen, säger Karin Thalén, chef vid tiohundraförvaltningen. 

En ny satsning på dagverksamhet för icke-dementa startar på ROS. Där kan det också bli mellan sex och åtta ”trygghetsplatser” dit man kan komma utan biståndsbedömning. Pengar till detta ska tas från statliga stimulansmedel och verksamheterna prövas under ett år. 

Tio nya boendeplatser på Vårdbo i Norrtälje blir inte av just nu. En sådan utökning skulle ha inneburit en kostnad på 7,3 miljoner kronor per år.

På samma sätt föreslås att Tiohundra inte ska teckna avtal med Stångberga sjukhem i Stångberga om att utnyttja nio platser i en ny flygel där. Det skulle annars ha kostat 6,9 miljoner kronor. 

Tiohundraförvaltningen vill också ha i uppdrag att utreda hur primärvården och akutsjukvården kan arbeta mer effektivt tillsammans.

En utredning skulle även kunna gå igenom hur en samlad nattorganisation kan se ut. I dag sköter Förenade Care AB hemsjukvården på kvällar och nätter samtidigt som Tiohundra AB har trygghetsjourens larmorganisation, hemtjänstens nattpatruller, hemvårdsteam och husläkarjour i gång.

För att öka mångfalden föreslås också att driften av ett eller flera äldreboenden konkurrensutsätts. Vilket eller vilka är inte preciserat. 

Ann Sjöblom [email protected]

Mer läsning

Annons