Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiohundra bromsar sparförslag

Det går inte bara att dra ner på antalet platser i Tiohundras äldreboenden.
Sådana förändringar kan i stället leda till att hemtjänsten kostar mycket mera.

Annons

Politikerna i Tiohundranämnden har just diskuterat de sparförslag som tjänstemännen presenterat.

Och vi var eniga om att efterlysa en konsekvensbeskrivning, säger Bengt Ericsson, (c), ledamot i Tiohundranämnden. 

Tjänstemännens förslag har hittills gått ut på att 58 platser i demens- och äldreboenden ska tas bort under 2008 och 2009. Dessutom väntar förseningar av byggena av äldrebostäder i Solbacka och vid Granparken i Norrtälje på grund av problem med upphandlingarna av projekten.

Samtidigt står redan mellan 20 och 30 personer i kö för en plats. 

Uppdraget från politikerna innebär att tjänstemännen till nästa nämndmöte den 27 oktober ska gå igenom hur övrig verksamhet påverkas.

Det handlar främst om hemtjänsten. Beräkningar visar att det är billigare för kommunen att en vårdnadstagare bor på ett särskilt boende om personen i annat fall behöver hemtjänst i sin bostad under fyra timmar eller mer per dygn. Allt handlar inte heller bara om pengar.

En del äldre är så oroliga att de inte klarar av att bo hemma. Antalet äldre människor ökar och då kan man inte börja minska på antalet platser, säger Håkan Jonsson (s), ledamot i Tiohundranämnden och fortsätter:

Tiohundra har effektiviserat sin verksamhet med 50 miljoner kronor de första två åren, men det går inte att trolla med knäna hur länge som helst. Jag tror att gränsen är nådd. 

Även Bengt Ericsson är orolig och varnar för att strängare biståndsbedömningar skulle kunna bli ett alternativ.

Men då landar omsorgen om de vårdbehövande hos grannar och anhöriga. 

Tiohundranämnden måste minska sina kostnader med 34,5 miljoner för att få budgeten för nästa år att gå ihop. Socialdemokraterna vill att nämndens politiker ska sätta sig i överläggningar med kommunstyrelsen och landstingsstyrelsen för att få loss mer pengar.

Jag är besviken över hur projektet hanteras. De borgerliga vägrar att se verkligheten, säger oppositionsrådet Elisabeth Björk (s). 

Bengt Ericsson är också tveksam till om det går att spara så mycket som krävs.

Det lutar åt att vi måste begära mer pengar, säger han och hänvisar till att Tiohundranämndens ordförande och vice ordförande fått i uppdrag att ta kontakt med kommunstyrelse och landsting.

Ann Sjöblom

[email protected]

Mer läsning

Annons