Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med det godaste på Blidö

Såserna har blivit magrare och potatisen har fått konkurrens som tillbehör. Men annars är grunderna i tioårsjubilerande Blidö Wärdshus matlagning sig ganska lika.
- Fast man måste såklart hänga med i trenderna, säger ägaren och kökschefen Stina-Britt Lundin.

Annons

Förrätt:

Köp färdiga favoriter av sill och/eller rökt kött och servera som förrätt.

Stina-Britt Lundin valde inlagd strömming, varmrökt Söderörasik med örtkräm (för 4 port mixa ihop cirka 1 dl majonnäs, cirka två kvistar av vardera dill och persilja, 10 blad rucola. Mixa allt med mixerstav, smaka av med salt och peppar) och några tunna skivor hemrökt lammfilé (Blidölamm) med rårörda lingon.

Varmrätt:

Fylld laxfilé med västerbottenost, soltorkad tomat och krämig sås

4 bitar portionslax, á 125-150 g

2 msk hackade, soltorkade tomater

1 dl grovriven västerbottenost

1 msk majonnäs

2 kvistar hackad, färsk basilika

1. Blanda soltorkad tomat med majonnäsen och osten. Skär en skåra i laxen och fyll den med blandningen.

2. Krydda laxen med citronpeppar, sätt in i ugnen i 175 grader i cirka 12 minuter.

Sås:

2 dl matlagninsgrädde

2 dl creme fraiche

1 fiskbuljongtärning

2-3 msk vitt vin, citron eller sherry

1. Koka ihop grädde, creme fraiche och fiskbuljongtärning i cirka 15 minuter.

2. Smaksätt med vitt vin, citron eller sherry eller ingenting såsen blir god som den är!

3. Severa laxen med såsen och kokt potatis.

Mer läsning

Annons