Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år med det godaste på Blidö

Såserna har blivit magrare och potatisen har fått konkurrens som tillbehör. Men annars är grunderna i tioårsjubilerande Blidö Wärdshus matlagning sig ganska lika. Se bildspel på maten!

Annons

Till recepten och flera bilder på den goda maten

I dagarna var det tio år sedan Stina-Britt Lundin och hennes två döttrar, Susanne Mattsson och Sofia Andersson, köpte den tidigare Filadelfiaförsamlingsgården för att förvandla den till värdshus. Då hade Stina-Britt Lundin redan gedigen köksmästarerfarenhet, bland annat från Marholmens kursgård.

Utan den erfarenheten skulle det aldrig gå att driva en sådan här verksamhet, säger Stina-Britt Lundin. 

Hon och den övriga kökspersonalen föredrar att arbeta med ekologiska och närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Man vill också - så långt det är möjligt - använda sig av fisk från det absoluta närområdet.

När vi öppnade använde vi mycket fisk från vattnen här runtomkring. Den första sommaren gjorde vi till exempel av med mer än ett halvt ton filead gös. Men i dag finns det nästan ingen fisk kvar, sälen har tagit allt, säger Stina-Britt Lundin. 

Dagens skärgårdsmeny består av två rätter: en snabb förrätt, där Stina-Britt Lundin bjuder på godsaker som rökt sik, inlagd strömming och rökt lammfilé trängs på en gemensam planka och som huvudrätt: en färgglad lax i ugn stuffad med soltorkad tomat och smakrik västerbottenost toppad med en ljuvligt god sås smaksatt med citron, sherry eller vitt vin - välj själv!

Monica Linder [email protected]

Mer läsning

Annons