Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans kan vi lyfta skolan

I dag ska barn- och skolnämnden diskutera de undersökningar som gjorts inom skolans område. Lärarförbundets undersökning ”Bästa skolkommun” är en av dessa undersökningar.

Annons

Låt oss hoppas att krutet läggs på att försöka se vad dessa undersökningar visar istället för att enbart försöka hitta brister i de samma.

Visst vore det märkligt om våra politiker inte ville ta till sig de ”betygsliknande omdömen” som man får i dessa undersökningar. Vi har sett att de kommuner som ligger bra till i vår undersökning ej har varit benägna att ifrågasätta resultaten.

Här följer i alla fall några saker som vår undersökning visar:

• Norrtälje kommun ligger inte i botten i något av kriterierna men när man väger samman resultaten så hamnar vi på plats 290.

• Norrtälje har minst resurser per elev i länet. Plats 264 i landet.

• Norrtälje har lägst lärarlöner i länet. Plats 258 i landet.

• Norrtälje har låg lärartäthet. Plats 264 i landet.

• Brister i samarbetet med de fackliga organisationerna. Plats 273 i landet.

Lunds kommun som placerade sig som nummer 1 i vår undersökning satsar betydligt mer på resurser till undervisningen och på att ha en hög lärartäthet än vad vi gör.

Man kan inte rättfärdiga neddragningar genom att kategoriskt hävda att det inte finns några enkla samband som visar på att ökade resurser och ökad lärartäthet är en garanti för bättre resultat.

Vi ställer självklart upp och hjälper till att presentera samt diskutera resultaten mer ingående om vi blir inbjudna av barn- och skolnämnden eller utbildningsnämnden.

Norrtälje kommun ligger dåligt till i alla undersökningar och vi hoppas att det ska motivera till en kraftsamling då våra politiker gör gemensam sak och antar utmaningen.

Lärarförbundet i Norrtälje vill vara med och tillföra vår samlade erfarenhet. Därför kommer vi att bjuda in alla politiker och högre tjänstemän till ett möte där vi kan inleda en dialog.

Mer läsning

Annons