Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare vd för Eniro och affärspartner från Norrtälje frias i hovrätten

Eniros tidigare vd Lars Guldstrand och hans affärspartner - en man bosatt utanför Norrtälje, frias i hovrätten från misstankarna om grova ekobrott kopplat till investmentbolaget GKL. Därmed går hovrätten på samma linje som tingsrätten.

Annons
Enligt Ekobrottsmyndigheten hade de tre männen medverkat till att skatteintäkter för GKL på cirka 30 miljoner kronor lämnats oredovisade.

Rättsfallet mot Guldstrand rör misstänkta investeringsbedrägerier i den så kallade Contender-härvan, skriver di.se. Guldstrand och hans affärspartner - en man i 60-årsåldern som bor utanför Norrtälje, misstänktes ha förmått ett stort antal svenska pensionärer att investera hundratals miljoner i bland annat gruvtillgångar, med löften om god avkastning och med aktier i Guldstrands och Norrtäljebons egna investmentbolag GKL. När gruvbolagen sedan kollapsade gick de investerade pengarna upp i rök, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Guldstrand och Norrtäljebon åtalades sommaren 2016 för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grovt penninghäleri. Även en tredje man, en Stockholmare i 70-årsåldern som varit konsult åt GKL, åtalades för grovt bokföringsbrott.

Enligt Ekobrottsmyndigheten hade de tre männen medverkat till att skatteintäkter för GKL på cirka 30 miljoner kronor lämnats oredovisade.

De tre männen har under hela rättsprocessen nekat till alla anklagelser om ekonomisk brottslighet och i december 2016 friades också alla tre av Stockholms tingsrätt. Domstolen ansåg att det inte fanns tillräckligt med bevis för att fälla männen. Domen överklagades gällande Guldstrand och Norrtäljebon och nu har alltså även hovrätten prövat fallet och kommer fram till att den friande domen ska stå fast.

Mer läsning

Annons