Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Te - lika mycket fika som kaffe

Christine Jonsson bor och jobbar i Stockholm. Men så fort hon kommer hem till Norrtälje stämmer hon möte med kompisarna på favoritfiket En liten smula på Tillfällegatan. Här, där man saluför hela 92 olika sorters te och har utsetts till ”Årets teställe i Sverige” av svenska terådet, får hon och de andra gottegrisarna sitt verkliga lystmäte.
 

Annons

När vi träffas och fikar beställer vi alltid in olika saker och så ställer vi allt i mitten av bordet så att alla når att smaka. På det sättet slipper man oroa sig för att ha valt ”fel”, ler Christine Jonsson.

Te tycker hon är godast som det är, även om hon ibland rör ner någon tesked honung i den varma drycken. Däremot är det helt uteslutet att hälla när mjölk i koppen.

För mig förstör det bara den goda tesmaken, säger hon.

Vid varje kondisbesök brukar hon också köpa med sig åtminstone en eller två nya sorters te för provsmakning.

Jag dricker nästan bara löste. Vanliga tepåsar brukar jag undvika, men det finns förstås också lite finare sorters påste som smakar jättegott. Det är alltid kul att prova något nytt, säger hon.

Konditoriets ägare Therese Baalack berättar att efterfrågan på nya, spännande tesorter är stor och i ständigt ökande bland kunderna. Men för att få ut mesta möjliga av de dyrbara tebladen, gäller det att handla smart:

Köp hellre ett än två hekto te åt gången och se till att förvara det verkligt tätslutande burkar, det gäller särskilt de många aromteerna. Ett te som förlorat sin doft har blivit för gammalt, säger Therese Baalack.

Priset på te varierar utifrån kvalitet och vilka råvaror som använts. Ju högre kvalitet ett te har, destom mindre går det åt för att brygga varje kopp.

Man får alltså ut en större upplevelse och en bättre smak av finare tesorter. Det gör att att det faktiska priset per kopp inte behöver skilja sig åt så mycket, säger Therese Baalack.

Tefakta

* Aromte: Tesorter som smaksatts artificiellt, det vill säga med droppar eller oljor. Vanligast förekommande, välkända ”rabarber-grädd” tillhör den här kategorin.

* Naturligt smaksatt te: Tesorter som smaksatts med det naturen ger, exempelvis torkade hallon eller blad från svarta vinbär. Dyrare, men mer robust och drygare än aromte.

* Ju större teblad, desto längre ut på tebusken har bladen vuxit och desto högre kvalitet har teet.

* Det trendiga, vita teet är gjort på tebuskens outslagna blommor.

* För mycket te i tesilen är onödigt, fyll den bara till hälften. Rätt temperatur är också avgörande för en riktigt god kopp te: svart te ska ha 96-gradigt vatten, medan det gröna teet ska bryggas på 90-gradigt vatten för att inte bli beskt. Gemensamt för de flesta tesorter är tre till fem minuters dragningstid.

Bjud Therese Baalacks tillbehörsfavoriter till teet. Njut av choklad- och apelsinstinna scones med blåbärssmör och hemkokt hallonsylt. Bygg på med en eller flera råsockerskorpor och njut!

Råsockerskorpor (ca 40 stycken)

400 g smör

400 g råsocker

1 kg vetemjöl

40 g bakpulver

50 g nötter

4 1/2 dl mjölk

1. Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa samman smör och socker i cirka 5 minuter till en lätt och luftig blandning.

3. Blanda ner de övriga ingredienserna och knåda till en deg. Forma till 4 rullar. Placera rullarna på en plåt och platta till dem. Pensla med ägg. 5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Ta ut plåten och låt längderna svalna.

6. Skär dem i centimetertjocka skivor och torka i ugn i 150 grader under ca 15 min.

Hallonsylt

1 kg hallon

750 g socker

1 vaniljstång

2 krm citronsyra

1. Rensa de färska bären. Koka bär, socker och vaniljstång till 106 grader. Tänk på att inte röra då finns risken att sylten sockrar sig.

2. Skumma ytan. Tillsätt citronsyran då sylten slutat koka (tillsätter du den under kokning blir sylten besk).

3. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar och skruva på locken direkt medan sylten är varm.

Scones med apelsin och choklad (8 stora)

100 g smör

8 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 tsk salt

5 tsk bakpulver

4 dl filmjölk eller yoghurt

Rivet skal av 1 apelsin

50 g finhackad choklad av god kvalitet, gärna Valrhona

1. Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg, ju mindre du rör desto bättre scones!

3. Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt. Platta ut dem lite med mjölade händer. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Blåbärssmör

200 g smör

50 g blåbär

2 msk vaniljsocker

1. Använd rumstempererat smör. Blanda smör, blåbär och vaniljsocker i en bunke.

2. Vispa smöret lätt och luftigt i cirka 5 minuter. Servera till de varma sconesen.

Mer läsning

Annons