Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxeringssystemet bör rivas upp med rötterna

Vid årets taxering är varje småhus i genomsnitt felvärderat med 260 000 kronor. Det visar en undersökning från Villaägarnas Riksförbund.
Taxeringsvärdet ska i princip motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde, men så är det långt ifrån alltid. Störst genomsnittligt fel i landet räknat i kronor har kommunerna i Stockholms län. Skatteverkets massvärdering av fastigheter ger mycket stora avvikelser för enskilda fastigheter. I Norrtälje kommun beräknas felet vara 28 procent vilket motsvarar 282 000 kronor.
Detta är helt orimligt. Kristdemokraterna har därför föreslagit att taxeringssystemet på småhus helt ska avvecklas. Så länge taxeringsvärden finns kvar kommer orättvisa, godtycke och oförutsägbarhet att råda.

Annons

Kristdemokraterna föreslog i valrörelsen, som enda riksdagsparti, att den statliga fastighetsskatten skulle slopas och ersättas av en låg kommunal avgift. Efter ihärdigt arbete fick vi gehör för vårt krav inom alliansen.

I dag, två och ett halvt år efter valet, är fastighetsskatten ersatt med en kommunal avgift för småhus som räknas upp med index och som inkomståret 2008 som mest kan uppgå till 6 000 kronor, alternativt 0,75 procent av taxeringsvärdet om det understiger 800 000 kronor.

Detta var efterlängtat av många. Unga som ville satsa pengar på ett eget hus vågade inte när de inte kunde förutse boendekostnaderna och äldre som bott i sina hus i årtionden tvingades flytta. Fastighetsskatten slog hårt och skoningslöst utan att ta hänsyn till de boendes inkomster. Den kommunala avgiften är förutsägbar och ingen behöver längre flytta på grund av skenande taxeringsvärden.

Socialdemokraternas utspel om att avskaffa skatten på uppskov är svårt att tolka som annat än en populistisk skenmanöver. År efter år har Socialdemokraterna pungslagit egnahemsboende och blundat för det faktum att de flesta hus- och radhusägare använder kåken till att bo i, varken som intäktskälla eller spekulativ framtidsinvestering.

Hur de ska finansiera borttagandet som beräknas kosta 1,1 miljard kronor har de inga besked om. Inte heller har de några besked om varför det är för de som har gjort de största klippen och tjänat bäst på sina bostadsaffärer som det socialdemokratiska hjärtat ömmar mest för.

Vi kristdemokrater har aldrig varit några påhejare av skatten på uppskov. Allra mest problematiskt är det eftersom den införts även på redan beviljade uppskov. Det är ingen hemlighet att vi hellre hade sett en finansiering där en eventuell vinst vid en bostadsaffär beskattas lite högre och direkt för att undgå retroaktivitet.

Viktigast var dock att komma bort från beskattningen av fiktiva värden. Några sådana ambitioner har aldrig hörts från socialdemokratiskt håll.

Det är skäl nog att en gång för alla riva upp taxeringssystemet med rötterna och stoppa allt utrymme för framtida godtycke.

Mer läsning

Annons