Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktiken skadar miljön

Naturskyddsföreningen gör ett bra jobb för att värna och förbättra Sveriges miljö. Det är också därför som Norrtelje Tidning i många år har delat ut Roslagens Naturvårdspris tillsammans med Naturskyddsföreningen.
Men när det gäller den nya strandskyddslagen har Naturskyddsföreningen hamnat fel.

Annons

Där bekämpar man med alla medel regeringens förslag, och närmast ljuger om innehållet i förslaget. Trots att miljöminister Andreas Carlgren kan peka på många punkter där skyddet för stränderna blir starkare i Roslagen och andra områden med hårt exploaterade stränder, så hävdar ändå Naturskyddsföreningens ledning att regeringen försämrar strandskyddet här.

Det är omöjligt att förstå varför Naturskyddsföreningen agerar på detta sätt. Det är i alla fall inte för miljöns bästa. Möjligen fins det politiska orsaker till kritiken. Miljöpartiet har nämligen framfört nära nog identisk kritik, och lika felaktig, som Naturskyddsföreningen.

Bakgrunden till att regeringen vill ändra strandskyddslagen är att den har fungerat dåligt. Mängder av hus har byggts i områden som redan är hårt exploaterade, medan en död hand lagts över områden det finns många stränder men nästan inga hus. Regeringen vill därför förstärka strandskyddslagen i kusterna längs hela kusten från Bohuslän till och med Roslagen, och lätta på skyddet i landsbygdsområden med god tillgång till stränder.

Regeringens förslag till skärpningar innebär bland annat att ”smygbostadisering” av uthus och sjöbodar hindras, och att strandskyddet skall omprövas när gamla byggnadsplaner ändras. Förslaget innebär också att det i lagen tydligt anges vilka skäl som skall vara godtagbara för att ge dispens. Det innebär att dagens godtycke försvinner.

Dessutom vill regeringen att det i framtiden skall vara länsstyrelsen som överprövar strandskyddsdispenser. I dag har Naturvårdsverket denna roll, och det har fungerat mycket dåligt.

Regeringen vill också att miljö- och friluftsorganisationer, bland annat Naturskyddsföreningen, skall kunna överklaga dispenser från strandskyddet. Det kan man inte i dag.

Naturskyddsföreningen är i sin fulla rätt att motarbeta regeringens förslag och vilja ha ännu större skärpningar av strandskyddslagen. Men detta måste man kunna göra utan att ljuga om de skärpningar av strandskyddslagen regeringen vill genomföra. En sådan taktik skadar både Naturskyddsföreningens trovärdighet och miljön. Eller tycker verkligen Naturskyddsföreningens ledning att dagens strandskyddslag, med de effekter den gett för bland annat Roslagen, är bättre än den som regeringen föreslår?

Mer läsning

Annons