Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta hänsyn till eleverna

Annons

Singö skola verkar ha nio liv. Än en gång har skolan räddats i sista stund.

Det är bra att politikerna håller vad de lovade innan valet för två år sedan: att alla bygdeskolor skulle vara kvar. Samtidigt är det tveksamt om Singö skola verkligen bör vara kvar. Det finns så få skolelever på Singö att det finns flera fördelar för barn, föräldrar och lärare med att slå ihop Singö skola med Grisslehamns skola.

Om inte antalet skolbarn ökar på Singö pekar därför det mesta på att skolan läggs ner strax efter valet 2010. Och detta oavsett vilka partier som då sitter i majoriteten.

Istället för att försöka att snabbt klubba igenom ett nedläggningsbeslut borde därför kommunens skolansvariga, barn- och skolnämndens ordförande Ann S Pihlgren och skolchef Ulf Gustavsson, ha diskuterat med Singöföräldrarna vilket som är det bästa för eleverna. I så fall hade man kanske, utgående från barnens bästa, lyckats komma fram till en lösning som alla var nöjda med.

Men det försökte inte skolledningen. Istället försökte man hålla tyst så länge som möjligt. Enligt Ann S Pihlgren, som intervjuades i tisdagens Norrtelje Tidning, beror detta på att det finns erfarenheter från andra kommuner att ”processen stannat av när man gått ut för tidigt”. Hon tycks ha glömt att det här i Norrtälje finns mycket goda erfarenheter av att ”processen stannat av” när man gått ut för sent.

Ann S Pihlgren och Ulf Gustavsson har helt enkelt valt fel taktik. Det går inte att lägga ner en skola genom att försöka fatta beslut så snabbt att ingen skall hinna med att reagera. Det skapar bara mer protester och större kamplust, och retar även upp dem som kan tänka sig att lägga ner skolan.

Istället måste man informera elever, föräldrar och skolpersonal om varför man anser att skolan skall läggas ner, och vad som skall komma istället. Och framför allt skall man inte lägga ner en skola omedelbart, och flytta alla elever till en annan skola. Istället bör man låta de elever som redan går på skolan gå klart, medan man inte tar in några nya elever. En sådan längre avvecklingstid gör att eleverna inte behöver oroa sig för ett skolbyte, och att det därmed blir mycket färre protester från föräldrarna.

Barn- och skolnämnden skall ha ett nyinsatt möte på tisdag. Då skall man göra ett nytt försök att besluta om en framtida skolorganisation.

Fortfarande är dock alltför många frågor obesvarade. Nämnden bör därför inte fatta något beslut om en ny skolorganisation på tisdag. Istället bör man ge skolchefen i uppdrag att ta fram ett nytt förslag, som skall bygga på hänsyn till föräldrars och elevers åsikter och känslor, istället för att strunta i dem .

Mer läsning

Annons