Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta rubriker klår vita

Annons

Svarta rubriker om varsel haglar tätt, i Norrtelje Tidning liksom på andra håll i landet. Och som ett brev på posten kommer då efterfrågan på positiva nyheter. Kan ni inte skriva om företag som går bra?, undrar flera läsare.

Jo, och det gör vi. Dagen före ett av samtalen hade näringslivsreporter Johan Sverke skrivit om ett skyltföretag på Blidö som nyanställer. Men det hade den läsare som efterfrågade just det inte noterat. Tidigare slog vi på stort om att både handeln och sjukvården är branscher som söker folk. Inte heller det kom mannen som efterfrågade positiva nyheter ihåg. Däremot hade han läst om alla varsel och olyckor som också finns i tidningen. Och att Västra vägen till slut ska byggas, det är inget alla gläds över.

Hur kommer det sig?

Jag har varit med om det många gånger förut, att jag har pratat med människor som tycker att tidningar skriver för lite om positiva händelser, men som sen inte ser när vi gör det. Ibland beror det säkert på att vi inte gör det lika stort och braskande, att trevligheterna placeras lite längre bak eller görs lite mindre. Men ibland lyfter vi fram det ordentligt och ändå märks det inte lika mycket.

Min teori är att många sätter ett högre nyhetsvärde på problem och svårigheter än på lösningar och lycka. En ung kille som rånas är en större nyhet än den om en kille som går hem i lugn och ro. Det är rätt självklart, eller hur? Men en ung kille som griper in och stoppar ett rån eller en misshandel är däremot en berättelse som vi gärna skulle vilja skriva om, och det stort. Precis som vi i dessa tider skriver om företagen som går mot strömmen och rekryterar.

Så tipsa oss om glada nyheter!

Också.

För vår uppgift är definitivt inte att ducka för problem. Och i den lågkonjunktur som råder stoppas byggprojekt, skrinläggs företagens planer och förlorar människor jobb. Allt går inte som den dans, som idag visas på webb-tv på vår sajt. Vi ska fortsätta att roa, men inte blunda, utan granska, ifrågasätta och även oroa. Det kommer att synas i tidningen.

Mer läsning

Annons