Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt kolla sjöfylla trots ny lag

Sedan den 1 juli får Kustbevakningen ta alkoholutandningsprov vid misstänkt sjöfylleri. Men två saker saknas. Mätutrustning och utbildning.
– Tyvärr hinner folk nyktra till innan polisen kommer hit, säger Ulrik Sörehall vid Kustbevakningens station i Furusund.

Annons

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft för att hjälpa kustbevakningen och tullen att stoppa ratt- och sjöfylleriet. Lagen ger kustbevakarna och tullens personal rätt att ta alkoholutandningsprov, inleda förundersökning om ratt- och sjöfylleri och omhänderta båtnycklar om en förare blåser positivt.

 Sjöfylleri är ett stort problem i Roslagen. Det är svårt att ta en taxi hem från sjökrogen, säger kustbevakningsinspektör Ulrik Sörehall som samtidigt understryker att han inte är ute efter att stänga några krogar.

 Men de som tar båten till krogen måste också vara kloka och utse någon som håller sig nykter och kör hem. I dag är det många som saknar sjövana men ändå kör stora, snabba båtar i en farled som trafikeras av finlandssfärjor. 

Sedan 1982 har kustbevakarna polismans befogenhet till sjöss men när det gäller utandningsprov har de fått tillkalla en polisbil för att köra den misstänkte sjöfylleristen till polisstationen i Norrtälje för provtagning.

 I ett område som vårt, där bara ett par polisbilar rullar varje helg, blir det problem. Det kan ta tid innan polisen kommer till oss och då har personen i båten hunnit nyktra till. 

Men den nya lagen gick från förslag till beslut på bara ett par månader och myndigheterna har inte riktigt hunnit med. Den mätutrustning - evidenzer, som ska användas har ännu inte köpts in och personalen har inte fått någon utbildning.

 Det gick lite fort. Men vi ska gå en kurs i höst och räknar med att kunna börja ta utandningsprover från den 1 januari 2009, säger Ulrik Sörehall. 

Då evidenzern är en mycket känslig apparat kommer den inte att finnas i kustbevakningens båtar utan vara stationär i land, troligtvis vid hamnen i Kapellskär där kustbevakningen, tullen och polisen kan samordna sina resurser.

 Vi kommer att ta utandningsprov på alla som kör för fort eller beter sig avvikande. Vår förhoppning är att få ner antalet olyckor, säger Ulrik Sörehall. 

Åsa Forsberg

[email protected]

0176-795 87

Mer läsning

Annons