Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för polisen stoppa streetrace

När våren gör sitt intåg med snö- och grusfria vägar drar streetrace-tävlingarna igång igen. Men trots att de är olagliga så är det svårt för polisen att göra någonting åt dem.

Annons

Streetrace är inget nytt fenomen i kommunen utan har pågått under flera år, framför allt på söndagkvällar. När vintern är över vaknar det till liv igen, säger Per Löhman, chef för trafikpolisen i Roslagen.

Streetracing innebär vanligtvis att två bilar tävlar mot varandra på en raksträcka. Tävlingsformen sker på vägar i industriområden eller på raksträckor - ibland mitt i en tätort. Görla industriområde i Norrtälje är ett sådant ställe.

Det vi inom polisen kan göra är att åka dit och störa dem. Problemet är att de då bara drar iväg till en annan passande raksträcka, säger Per Löhman.

Tävlingsvägen kantas ofta av åskådare och det är ren tur, enligt Per Löhman, att ingen allvarlig olycka inträffat.

Det här är inte några skickliga bilförare. Det är ungdomar med ett motorintresse. Det arrangeras

ibland tävlingar under ordnade och legala former, men en del av kittlingen för flera av dem som deltar är att det är illegalt.

För den som stoppas av polisen väntar ett åtal för vårdslöshet i trafiken alternativt onödig och störande körning.

Trafikpolisen besiktigar samtidigt tävlingsbilarna för att se så att de stämmer överens med de registrerade uppgifterna.

Mer läsning

Annons