Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svampråd vid Estuna bygdegård

Giftiga, oätliga, smaskiga eller bara oidentifierbara. I går kunde begreppen redas ut – då var det nämligen svamputställning vid Estuna hembygdsgård.

Annons

Ja, på det här röda bordet lägger jag två vita flugsvampar. De är mycket farliga. Jag visste var i skogen de fanns så jag tog med dem hit. De kan nämligen lätt förväxlas med till exempel champinjoner, säger svampplockar-veteranen Bengt Ericsson från Estuna. 

Svampexperten och rådgivaren Marjatta Sommarström instämmer. I bland kan skillnaden vara hårfin mellan en aptitlig matsvamp och en farlig giftsvamp. Men med en bra svampbok och lite analyserande förmåga så bör de flesta svampplockare kunna skilja agnarna från vetet.

På hembygdsgården i Estuna har man satt upp affischer och placerat ut bord för att tydligt kunna informera och beskriva skillnaderna mellan olika svampsorter.

Många av besökarna kommer direkt från svampskogen och får ett ypperligt tillfälle att utbyta erfarenheter svampplockare emellan samt identifiera vissa svårtydda svampar med hjälp av expertis. 

Ingrid Fornstedt från Estuna sitter inne med mycket kunskap rörande de flesta svampar. Plötsligt får hon syn på något som måste vara en panterfläckig flugsvamp.

Den här är mycket farlig. Den luktar lite som rå potatis. Min dotters hundvalp, en strävhårig foxterrier dog tragiskt nog efter att ha ätit av en sådan, berättar hon. 

Bengt Ericsson är inte förvånad. Han säger att det inte behövs speciellt mycket för att bli allvarligt svampförgiftad. Har man till exempel skurit i en vit flugsvamp så måste man rengöra kniven innan man skär i någon svamp som man ska äta. Annars kan giftet överföras. 

Men flertalet av svamparna är ändå trevliga och goda. Karljohan, höstkantarell och champinjon tillhör favoriterna bland dagens besökare. Enligt erfarna plockare har det dock varit lite dåligt med kantareller i år, men desto mer med soppar, såsom Karljohan. Bengt Ericsson är dock lite förvånad varför inte fler svenskar ger sig ut i svampskogen, han drar paralleller med finländare och ryssar som tydligen är svampplockare av det stora måttet.

Det finns ju så mycket god svamp här i skogarna. Tänk bara på Karljohan svampen. Det borde man ju dra nytta av, säger han.

Katarina Hansson

[email protected]

Mer läsning

Annons