Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunda och smarta alternativ till pasta

Quinoa, matvete, dinkel eller kamutvete. Vare sig du vill äta sunt och GI-smart eller bara tröttnat på pasta, ris och potatis finns det mängder av smakrika gryn att välja bland. I dag står matig quinoasallad och mustigt matvete med svamp på menyn.

Annons

Varje matbutik med lite självaktning har numera hakat på trenden med nyttiga gryn där lågt GI håller koll på blodsockerhalten. Och det kommer hela tiden nya, eller i alla fall för Sverige nya, sorter att testa bland. Mellanösterns fiberrika bulgur, som består av förkokat, torkat och krossat helt vete börjar kanske till och med kännas nästan lite vardagligt, medan quinoan eller kamutvetet ännu väntar på att upptäckas.

De olika grynen passar förstås bra som alternativ till pasta, ris eller potatis. Många av dem, som rester av quinoa, kamutvete och bulgur funkar också kall i matlådan uppiffad med lite hackad paprika, tomat, skivad fetaost och rucolasallad.

Eller våga blanda ner lite nötter, mandlar och russin (!) i en bulgursallad med rökt lax, skivad tomat och rödlök hur gott som helst serverad med en klick örtyoghurt.

Prova dig fram och koka gärna lite större mängd gryn åt gången: de håller sig i upp till en vecka i kylen och kan nästan allihop också stoppas i frysen.

Monica Linder

Matig quinoasallad (4 port)

2 grillade paprikor (finns på glasburk)

6 dl kokt quinoa

10 soltorkade tomater i olja

1 ask coktailtomater

250 g rökt, tärnad skinka

1 brk kalamataoliver

1 dl hackad bladpersilja

1 dl grovriven parmesanost

1 påse rucolasallad

salt

Gör så här:

1. Koka quinoan enligt anvisning på paketet (13-15 minuter). Hacka de soltorkade tomaterna och halvera coktailtomaterna.

2. Häll upp quinoan på ett fat så att den kallnar, lägg den sedan i en skål och fluffa upp med en gaffel. Strimla paprikan och tärna skinkan.

3. Blanda ner lite av oljan från tomaterna i quinoan och tillsätt sedan bägge tomatsorterna och skinkan. Skär ner sallad och persilja i mindre bitar och rör om försiktigt.

4. Toppa salladen med riven parmesanost och oliverna. Smaka av med lite flingsalt och svartpeppar.

Bulgursallad med lax, russin och mandel ( 4 port)

3 dl bulgur

6 dl vatten

salt

olivolja

250 g rökt lax

1 grabbnäve vardera av hasselnötter, mandel och russin

1 grabbnäve rucola

2 tomater

1 liten rödlök

4 dl matlagninsyoghurt

1 kruka basilika

flingsalt och svartpeppar

Gör så här:

1. Koka upp vatten. Häll i ca 1 tsk salt och bulgur, rör om. Täck kastrullen med lock och koka på svag värme i 12 minuter. Ta av locket och låt kallna.

2. Strimla laxen och rucolan i lite grövre bitar, skär löken i tunna skivor och grovhacka tomaterna. Hacka basilikan fint och blanda ner den i matlagningsyoghurten, smaka av med salt.

3. Lägg upp bulgurgrynen på ett serveringsfat och blanda ner lök, tomat och rucola. Vänd försiktigt ned några matskedar olivolja.

4. Tillsätt russin, nötte och mandel och blanda väl. Toppa salladen med strimlad lax och bjud örtyoghurten vid sidan om.

Matvete med pancetta och svamp (4 port)

3 dl matvete

salt

4 dl hönsbuljong (av tärning eller fond)

200 tärnad pancetta/tärnat bacon

1 liten purjolök

300 g chaminjoner

150 g färsk spenat

svartpeppar

50 grovriven västerbottenost

Gör så här:

1. Koka upp 4 dl vatten, tillsätt lite salt och buljongen. Lägg i matvetet och låt koka under lock i ca 15 minuter.

2. Dra kastrullen från plattan och låt gärna stå och dra några minuter. Tärna det rökta sidfläsket/baconet, skiva purjolöken och skär svampen i mindre bitar.

3. Fräs först sidfläsket och tillsätt sedan purjo och svamp. Lägg i spenaten och rör om. Krydda generöst med svartpeppar.

4. Blanda ner baconblandningen i det kokta matvetet och servera genast med den grovrivna osten.

Några av de nya kornen:

Quinoa: Ett glutenfritt frö som innehåller massor av protein, järn och kalcium. Är dessutom helt glutenfritt. Passar inte att frysa.

Bulgur: Görs av hela vetekorn, finns också i fullkornsvariant. Ju grövre gryn desto bättre, de största innehåller mer fibrer från skalen.

Kamutvete: Oförädlat urvete med mild, sötaktig smak som har sitt ursprung i Egypten. Kamutvetet har en hög halt av protein och mineraler.

Matvete: Bara en liten del av skalet har tagits bort, medan den nyttiga vetegrodden finns kvar. Matvete är rik på B-vitaminer och mineraler.

Mer läsning

Annons