Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömavbrottet i Simpnäs åtgärdat- "Det var ett komplext fel"

Efter mer än ett dygn utan elektricitet kan Simpnäsborna åter igen tända lampor och ladda sina mobiler. Enligt Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall så var det ett ovanligt fel som orsakade strömavbrottet som pågick från tidig torsdagsmorgon till fredagseftermiddagen.

Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Oftast är det fysisk overkan på en ledning, som exempelvis ett träd, men i det här fallet var det ett fasfel, förklarar Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Anledningen till att strömmen gick i Simpnäs på torsdagsmorgonen var ett fel i en kabelanslutning till en transformator. Detta orsakade i sin tur att en av tre faser försvann. Felet fortplantade sig sedan ut i lågspänningsnätet, som förser hushållen med el.

– Teknikerna har arbetat dygnet runt i skift och arbetslaget utökades idag på morgonen och inte ens sovit. De var förbryllade att de inte kunde hitta felet, säger Mikael Björnér.

Vidare förklarar han att felet har varit på en spänningssatt ledning med kunder som har haft ström, dock med en något reducerad spänning. Därav att felsökningen tog längre tid eftersom de inte kunde se några tydliga tecken på var felet låg.

Nu är det åtgärdat och strömmen är tillbaka i Simpnäs.

Läs mer: Hundratals utan ström

Läs också: Så klarar sig de boende i Simpnäs utan strömmen

Mer läsning

Annons