Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden för singö skola fortsätter

Levande Roslagsbygd, som drev kampen att få behålla Singö skola som var nedläggningshotad för två år sedan, kommer åter att ta strid för Singö skola.

Annons

Vi har inte ett politiskt ledarskap i kommunen som är värt namnet när det gäller hanteringen av byskolorna. Det anser Peter Wahlfort från aktionsgruppen Levande Roslagsbygd.

Det var i gårdagens NT som vi berättade om att det förs nya diskussioner inom barn- och skolförvaltningen om nedläggning av fem byskolor. Levande Roslagsbygds protester fick politikerna att ändra sig förra gången Singö skola var nedläggningshotad. Peter Wahlfort är inte förvånad över att tjänstemännen åter börjar titta på nedläggning av byskolor. 

Wahlfort pekar på att politikerna tidigare uttalat sig om att de nu anser byskolor vara viktiga för att behålla en levande landsbygd.

Ska man nu börja med ett race åt andra hållet igen? Det vi ser nu är att politiken inte får genomslagskraft, utan att det är tjänstmännen som får styra, säger Wahlfort. 

Han efterlyser ett helhetsgrepp från kommunen vad gäller byskolorna, precis som förra gången skolorna var hotade.

Men här har inget aktivt hänt, säger han. 

Levande Roslagsbygd kommer åter att ta upp kampen för Singö skola.

Vi kommer att ställa frågor och kräva svar, säger Peter Wahlfort. 

I Herräng råder också upprörda känslor över att barn- och skolförvaltningen åter har börjat titta på nedläggning av byskolor. Som Herrängsbo är Birgitta Berg-Salmi mycket upprörd.

Att lägga ner byskolorna betyder att man inte vill ha en levande landsbygd. Är det så politikernas vision ser ut? undrar Birgitta Berg-Salmi. Hon tycker att skatten kan höjas med 1020 öre och pengarna öronmärkas för byskolorna.

 Ska vi få folk att bosätta sig på landsbygden så måste vi ha byskolor.

Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

Mer läsning

Annons