Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om kommunchefens avtal

Norrtälje kommun anser inte att Lilian Eriksson har rätt till en ersättning på närmare fem miljoner kronor.
– Jag har aldrig sett något liknande, säger Norrtälje kommuns personalchef Tony Wallin om kravet.

Annons

Norrtälje kommun och den borgerliga alliansen menar att Lilian Eriksson har rätt till en årslön i avgångsvederlag, det vill säga

900 000 kronor. Dessutom är en uppsägningsklausul på sex månader kopplad till kontraktet vilket innebär att hon ska ha ytterligare 450 000 kronor. Totalt blir det 1 350 000 kronor. 

Jag kan inte tolka avtalet på något annat sätt, säger Tony Wallin, som varit personalchef i 18 år.

Lilian Eriksson hävdar dock att hennes uppsägning är ogiltig. Hon anser att hon har rätt till att fortsätta sitt förordnande som det återstår fyra år och fyra månader på. Därefter ska hon dessutom få ett avgångsvederlag på en årslön. Totalt rör det sig om 4,8 miljoner kronor. Då är inte summan för arbetsgivaravgifter inräknad som Norrtälje kommun måste betala. Då blir det ytterligare 1,2 miljoner kronor. 

Enligt alla formella regler är hon fortfarande kommundirektör fram till den 9 juni då kommunstyrelsen fattar beslut. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i förrgår formellt om tjänstebefrielse.

Tony Wallin vill understryka att det inte rör som om någon tvist i det här läget. I chefsavtalet står det att om en tvist uppstår ska det fastställas efter fastställelsetalan i tingsrätten.

Det är den gängse formen för de flesta chefsavtal i det här landet, säger Tony Wallin. 

Så länge Lilian Eriksson inte begär det kommer Norrtälje kommun inte agera på annat sätt än vad de tänkt. För säkerhets skull har de anlitat extern jurist.

Händer ingenting då betalar vi ut de pengar vi tänkt, säger Tony Wallin.

Tony Wallin anser att Lilian Eriksson agerat märkligt.

I de tidigare förhandlingarna yrkade hon på två års avgångsvederlag, men det förhandlade kommunstyrelsen ned till ett år. Att hon då inte skulle ha förstått avtalet är konstigt, säger han. 

Chefsavtalet innebär att man frånsagt sig sin rätt till anställningstrygghet. I stället har man ett tillförordnande under ett visst antal år. De tidigare kommundirektörerna var tillsvidareanställda. Att kommunen ändrat på avtalet var för att det skulle bli mindre dyrt och smärtsamt vid en skilsmässa.

Finns det inga svagheter i kontraktet som du kan se det?

Nej i så fall har de flesta avtal på den här nivån inte något värde, säger Tony Wallin.

NT har utan resultat sökt Lilian Eriksson för en kommentar. 

Therése Söderlund

[email protected]

Många har löst ut sina fallskärmar

Att höga chefer lämnar sina jobb har kostat kommunen mycket pengar genom åren.

I slutet av 1980-talet tecknades förmånliga avtal med flera kommunala förvaltningschefer. De erbjöds visstidspension fram till ålderspensionen om anställningen hos kommunen av någon anledning avbröts.

I februari 2006 slutade den siste chefen med ett sådant avtal, kultur- och fritidschefen Mats Tengdelius. 

Övriga chefer som tidigare kvitterat ut pensionspengar är Tommy Landgren, tekniska kontoret, förre stadsarkitekten Anders Erixon, kanslichefen Rolf Schwerin, barn- och skolchefen Arne Hedebark, drätselchefen Christer Bjernler och miljö- och hälsoskyddschefen Bengt Persson. 

För ett år sedan blev det också klart att Conny Mathiesen, vd för Norrtälje sjukhus i åtta månader, skulle få närmare 1,6 miljoner kronor i avgångsvederlag från Tiohundra eftersom han inte blev vd för nybildade Tiohundra AB.

Även när det gäller politiker har kommunen en historia av att skriva dåliga avtal. 

Under våren 2006 avslöjade NT att det förra kommunalrådet Christer Candal (m) fått för hög pension. Kommunens pensionshandläggare hade författat ett felaktigt avtal som Christer Candal själv undertecknade. Norrtälje kommun betalade därför ut full pension på 33 000 kronor i månaden när han i själva verket bara hade rätt till 19 000 kronor. 

En förundersökning inleddes mot Christer Candal i juli 2006. Parterna kom fram till att han inte var tvungen att betala tillbaka pensionen. Det hela slutade med att han ändå valde att betala trots att han inte behövde. 

Ett annat omtalat fall är Håkan Jonsson (s), kommunalråd 1994-1998 och oppositionsråd fram till 2006. Han får fortfarande full kommunalrådspension och arvode samtidigt på grund av ett gammalt generöst avtal.

Efter de här fallen röstade kommunfullmäktige igenom nya regler för pension. Nu får man avräkna pensionen om man tar andra uppdrag. 

Att höga chefer lämnar sina jobb har kostat kommunen mycket pengar genom åren. 

Therése Söderlund

[email protected] 

Ann Sjöblom

[email protected]

LÄS OCKSÅ

Reidar Carlsson: "Tänk om kommunen klantat sig" >>>

Kommunchefen kräver 4,8 miljoner >>>

Lilian Eriksson får sparken >>>

Intensiv jakt efter ny kommunchef >>>

Mer läsning

Annons