Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stressdrabbade ska få bättre bedömningar

Genom att spetsa till diagnostiken ska läkarna framöver göra bättre bedömningar om sjukskrivningsbehovet vid stress, depression eller kronisk värk.

Annons

I går presenterades Socialstyrelsens nya rekommendationer och beslutstöd för sjukskrivning vid psykiska diagnoser och långvarig smärta. Tom Grape, distriktsläkare i Norrtälje är en av dem som har sytt ihop det slutgiltiga dokumentet som ska ge en mer enhetlig och rättssäker sjukskrivningsprocess. 

Rekommendationerna har varit särskilt efterfrågade bland unga, oerfarna läkare.

Under lång tid har vi haft väldigt varierade sjukskrivningstider ute i landet på samma diagnoser. De nya rekommendationerna handlar inte om att korta sjukskrivningstiderna - utan att få mer lika sjukskrivningstider, säger Tom Grape. 

I dag är cirka 34 000 personer sjukskrivna på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa. Närmare 90 procent av dem har en vag diagnos som ”Anpassningsstörning eller annan reaktion på svår stress”. De nya beslutsstöd som tagits fram innehåller tydliga beskrivningar av symptom, prognos, behandling och bedömning av arbetsförmåga vilket ska hjälpa läkarna att ställa mer specifika diagnoser. Diagnoserna ska även omprövas oftare.

Att bara sjukskriva patienten för en del av dessa diagnoser ett par månader räcker inte längre. Beslutsstöden uppmanar läkarna till en mer finslipad diagnostik, säger Tom Grape som redan har utbildat alla läkare på Norrtälje sjukhus och inom primärvården i beslutsstödet.

Den försäkringsmedicinska kunskapen i Norrtälje är hög eftersom läkarna har varit intresserade av att lära sig. Dessutom har vi sedan länge ett utmärkt samarbete med Försäkringskassan så vi ligger redan i framkant i vår kommun.

Åsa Forsberg

[email protected]

0176-795 88

Mer läsning

Annons