Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejkande sjuksköterskor kritiska mot arbetande kollegor

I fredags bröt vårdstrejken ut för Norrtälje sjukhus röntgensjuksköterskor. Men trots planerad blockad kan ändå oorganiserade sköterskor gå till jobbet som vanligt, vilket upprör många.

Är det rätt att jobba under strejken? Läs mer och kommentera!

Annons

Det tar udden av strejken då de som inte är med i facket jobbar istället för de fackligt anslutna sköterskorna. Det sätter hela blockadbegreppet ur spel vilket känns väldigt tungt, säger Britt Marie Nilsson vårdförbundets företrädare i Norrtälje.

Anette Johansson, som är vice ordförande i Vårdförbundet centralt, är även hon upprörd över beslutet att låta oorganiserade sjuksköterskor arbeta under strejken.

Vår ingång är att allt arbete ska sättas i blockad, men många arbetsgivare har en annan inställning. De har gjort en nytolkning av det kommunala huvudavtalet. Det går emot hela tanken med strejkandet, säger hon. 

Sven Preger som är chefläkare och representant för arbetsgivaren Tiohundra AB har en annan tolkning.

Det är Vårdförbundets medlemmar som strejkar och inte avdelningen i sig. Vilket betyder att de som inte är en anslutna till vårdförbundet inte innefattas av strejken. De påverkar inte heller utgången av den, säger han.

Det är även upp till arbetsgivaren att bedöma hur många som kan gå ut i strejk utan att patienternas säkerhet riskeras.

Den röda strejklappen klistrades upp på röntgenavdelningen klockan tolv i fredags. Därefter gick några av de fackliga representanterna och en röntgensköterska ut till entrén för att dela ut information till oroliga norrtäljebor. Stämningen var tryckt vilket också bekräftades av Amela Zenunovic som är röntgensköterska på Norrtälje sjukhus.

Vi får se vad som händer. Det är många oklarheter just nu. Vi hoppas förstås att strejken kommer att ta slut så snart som möjligt, men det är ingenting man vet i dagens läge, säger hon. 

Än så länge finns ingen diskussion kring hur man ska hantera frågan om de oorganiserade sjuksköterskorna.

Vi får helt enkelt bita i det sura äpplet och ta itu med det här när allt är över. Det är en underlig tanke att endast sätta vissa personer i blockad och inte själva arbetet eller enheten, säger Britt Marie Nilsson.

Även Vårdförbundet vill granska situationen.

Vi kommer att se över hur det hela har skötts när vi fått mer information, säger Anette Johansson.

Lina Jonsson [email protected]

Mer läsning

Annons