Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skatteskulder för krögare

Lågkonjunkturen pressar Norrtäljes matställen. Två exempel är fiket En liten smula och Delifour AB som driver krogarna Mobergs, Culinar, Kärleksudden och Gamla stans trädgård.
Företagen hade förra veckan skatteskulder på 320 000 respektive 689 000 kronor.

Annons

Kombinationen lågkonjunktur och lågsäsong har slagit hårt mot hotell- och restaurangbranschen i Norrtälje. De stora pengarna dras in från påsk fram till augusti. Under övriga året gäller det att överleva på en väsentligt mindre kundkrets.

Den här vintern har gästerna dessutom hållit extra hårt i plånboken.

  Som så många andra har vi drabbats av konjunkturnedgången. Antalet gäster har inte minskat men folk spenderar mindre pengar än tidigare, säger Andreas Mattsson, en av Delifours AB:s tre delägare.

Under perioden mars 2008-januari 2009 drog bolaget på sig skatteskulder på totalt 1,3 miljoner kronor. De har betalats av men nu har bolaget nya skatteskulder på 689 000 kronor.

De ska vara betalda senast den här veckan, lovar Andreas Mattsson.

Vi gör allt för att göra rätt för oss. Vi har haft kontakt med banken, gjort upp avbetalningsplaner och håller på att vända en negativ trend, säger han.

Enligt Andreas Mattsson har bolaget tänkt med hjärtat i stället för hjärnan.

Vi har valt att prioritera att betala löner och leverantörsskulder. Men det är naturligtvis djupt tragiskt att vi dragit på oss skatteskulder, säger Andreas Mattsson.

En förklaring till de ekonomiska problemen är, enligt Mattsson, att Delifours verksamhet vuxit snabbt sedan starten för fyra år sedan. Då hade bolaget åtta anställda och drev Gamla stans trädgård. I dag har Delifour ytterligare tre krogar och 40-60 anställda.

Fiket En liten smula känner också av de tuffa tiderna. Företaget släpar efter med skatteskulder på totalt

320 000 kronor, den första registrerad hos Kronofogden i oktober förra året.

Vi har hamnat i en ond cirkel. Vi har inte fått betalt av våra kunder och har därför inte kunnat betala skulderna. Men hela skatteskulden ska betalas i dagarna, säger Therese Baalack.

Fram till årsskiftet drev hon fiket som enskild firma men numera är det aktiebolaget En liten smula i Roslagen AB som sköter verksamheten.

Vi har valt att expandera trots lågkonjunkturen och har öppnat ett kafé även i Åre. Med ett aktiebolag blir det en tryggare hantering, säger Therese Baalack.

Mer läsning

Annons