Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa planerna i Bromskär

Norrtälje kommun planerar att tillsammans med Bromskärs hamnförening bygga ut Bromskär på östra Blidö.

Annons

Dels vill kommunen bygga om bryggan så att även större båtar, till exempel passagerarbåtar kan anlöpa hamnen, dels vill Bromskärs hamnförening, som består av fastighetsägare från öarna utanför Bromskär, bygga en småbåtshamn som ”parkering” för minst 150 småbåtar.

Hur tänker Norrtälje kommun egentligen? Vill man verkligen ta bort en fantastisk plats som i dag är tillgänglig för alla och göra om den till parkering för 150 småbåtar för att tillfredställa cirka 500 fastighetsägares önskan av att kunna lossa och lassa under några hektiska sommarveckor varje år? Hur rimligt är detta? Eller snarare: hur orimligt är inte detta?

Stanna upp en stund och smaka på de här siffrorna från Naturvårdsverket:

60 procent av stränderna i skärgården är hårt exploaterade. Norrtälje kommun har den mest exploaterade mellan- och ytterskärgården i hela landet.

I studier av flygfoton från 1960-talet och 1990-talet har man sett att sedan 1960-talet har andelen orörda stränder minskat med 20 procent. De orörda stränder som är kvar är dessutom ofta rätt svårtillgängliga rent terrängmässigt.

Med nuvarande exploateringstakt kommer det inte att finnas några orörda stränder om 150 år.

När Norrtälje kommun och Bromskärs hamnförening anför skälen till utbyggnad talar man om bättre tillgänglighet och en levande skärgård. Bättre tillgänglighet för vem? För 500 fastighetsägare som skall bygga gigantiska flytbryggor med låsta grindar?

Levande skärgård för vem? För 500 fastighets-ägare som kan parkera sina båtar på Blidö så att de kan lossa och lassa där på sin väg ut till sina tomter?

I dag består Bromskär av två bryggor och en vågbrytare. Det är för grunt för att större båtar ska kunna lägga till vid bryggan. Och det finns bara plats för runt 30 småbåtar att lägga till samtidigt.

På södra sidan om bryggan, där hamnföreningen planerar sin småbåtshamn, går i dag en fantastisk liten strandlinje. När man kommer fram till vändplanen vid bryggan möts man av en vidunderlig utsikt över Svartlögafjärden. En liten, liten sandstrand finns alldeles intill vågbrytaren. En stig löper utmed stranden och följer man den kommer man fram till några andra små platser där man kan bada. Det är ingen tillrättalagd strandlinje. Den är som den är, genuin, kan man säga. Men den är till för alla.

I dag, i alla fall.

Men inte om hamnföreningen får bygga sin småbåtshamn för 150 båtar med låsta grindar för att, som man själv uttrycker saken ”hålla otillbörliga borta”.

Man behöver bygga ut nuvarande brygga. Större passagerarbåtar behöver kunna anlöpa hamnen. De båtarna har alla glädje av. Inte bara 500 fastighetsägare på öarna utanför.

Det är helt okej om man planerar bra.

Men som den nuvarande planen ser ut så skapar det ingen levande skärgård. Bara för ett fåtal. Vi måste värna om den mycket viktiga principiella rättigheten att alla ska ha en chans att få vara i skärgården och ta del av stränderna och klipporna utan att behöva äga en fastighet.

För de 500 fastighetsägarna på Söderöra, Norröra, Svartlöga och Rödlöga är Bromskär ingenting annat än en hamn en parkering. De har sedan ”sitt Bromskär” på sina öar.

För oss andra är Bromskär en utpost vid havet som också vi kan nå och njuta vid. Det finns inte så många sådana kvar på Blidö. Låt oss få behålla den. Stoppa exploatering av skärgården innan det är för sent. Det ska inte bara vara de som redan har som ska få mer.

Mer läsning

Annons