Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten ska inte äga banker

Finanskrisen fortsätter. Just nu är det investmentbanken Carnegie som har störst problem.

Annons

Samtidigt håller regeringens stabilitetsplan på att lotsas genom riksdagen. Det går med rekordfart. Förslaget presenterades i förra veckan, i går antogs planen av en stor majoritet av riksdagens finansutskott, och i dag kommer den med allra största säkerhet att antas av riksdagen.

Förhoppningsvis kommer planen att lyckas skapa stabilitet på finansmarknaden. Utan en sådan stabilitet kommer den svenska ekonomin att närmast tvärbromsa, samtidigt som räntorna ligger kvar på höga nivåer, trots de stora räntesänkningar som Riksbanken genomfört de senaste veckorna.

Samtidigt som regering och riksdag arbetar med att lösa de akuta problemen på finansmarknaden så pågår också en diskussion om hur man skall undvika liknande kriser i framtiden. Från vänsterhåll menar man att krisen har bevisat på att de senaste årtiondenas avregleringar inte har fungerat. Vissa menar även att krisen visar att socialismens och marxismens idéer nu måste hämtas tillbaka från historiens sophög.

Det vore en total katastrof. Marknadsekonomin har visat sig vara enormt överlägsen socialismen när det gäller att skapa välfärd. Vad finanskrisen visar är därför inte att det behövs mer socialism, utan att finansmarknaden måste regleras på ett bättre sätt.

Därför är det också helt fel att hävda att finanskrisen är ett bevis på att det behövs en statlig bank. Leif Pagrotsky, före detta socialdemokratisk minister, vill starta en sådan bank och han har fått stort stöd inom socialdemokratin, i går också av Aftonbladets ledarsida.

Syftet med en statlig bank skall vara att pressa ner räntorna. Problemet med den idén är att den redan har prövats, och att den inte fungerat. Statliga PK-banken, som bildades 1974, och som 1990 döptes om till Nordbanken, hade till exempel inte lägre ränta än övriga banker.

Statens roll skall vara att lägga fast reglerna på finansmarknaden, inte att äga banker och därmed vara en del av densamma. Sådana dubbla roller skapar alltid problem.

Inte heller finns några bevis för att statligt ägda banker sköts bättre än andra banker, eller att de är mer försiktiga när de bedömer lån. Erfarenheterna från den svenska bankkrisen i början av 1990-talet visar tvärtom att statliga banker sköts sämre. Statligt ägda Nordbanken var en av de två banker, den andra var Gotabanken, som hade överlägset störst problem under bankkrisen.

Leif Pagrotsky vill att socialdemokraterna skall ha en statlig bank som vallöfte 2010. Det vore bra. Det skulle visa för väljarna att även om socialdemokraterna numer säger sig gilla marknadsekonomi, så tror de ändå, egentligen, att socialismen är bäst.

Mer läsning

Annons