Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelberoende kvinna misstänks för bedrägeri

En butiksanställd i Norrtälje misstänks för bedrägeri genom att lämna in travsystem hon inte betalade för. Motivet verkar vara spelberoende.
 – Prognosen är god. Spelmissbrukare reagerar bättre på behandling än andra typer av missbrukare, säger Thomas Nilsson, psykolog.

Annons

Kvinnan arbetade fram till avslöjandet hos ett spelombud i Norrtälje. Sedan de ansvariga fattat misstankar inleddes spaningar på arbetsplatsen. Kameraövervakning kan ha bidragit till att arbetsgivaren fick sina misstankar bekräftade.

Den misstänkta kvinnan ska bland annat ha använt förtryckta travsystem, Harry Boy, som fanns tillgängliga hos spelombudet. Hur länge bedrägeriet ska ha pågått eller vilka belopp spelandet kan ha omsatt är ännu okänt. Inte heller har kvinnan kunnat erkänna eller neka till brott eftersom hon inte förhörts av polis.

Hennes närmaste chef var fåordig innan en friande eller fällande dom i tingsrätten.

 Jag är inte säker på att jag vill ha en diskussion nu utan vill hålla det här för mig själv i avvaktan på polisutredningen, säger chefen.

Det troligaste motivet till bedrägeriet är spelberoende. Thomas Nilsson är psykolog och expert på behandling av just spelmissbrukare och driver den nationella hjälplinjen för spelberoende.

Han beskriver hur den som spelar hamnar i en nedåtgående spiral, men framhåller också att prognosen för spelberoende är bättre än för den som missbrukar alkohol eller narkotika.

 Den som inte bara spelar utan spelar så mycket att det är missbruk börjar med att ljuga, både för andra och för sig själv. Sedan tar spelandet mer tid från andra saker. Upptagenheten gör att spelandet tränger ut andra hobbies. Spelmissbrukaren tror att mer tid, kunskap och träning ska påverka utfallet vilket det inte gör, säger Thomas Nilsson.

 De spelberoende är också övertygade om att de ska vinna tillbaka pengarna de förlorat. Men en missbrukare som faktiskt vinner slutar inte eftersom han eller hon befinner sig i ett rus. Spelandet fortsätter tills pengarna är slut igen.

Det finns ett tydligt samband mellan stölder, bedrägerier och spelmissbruk. Missbrukaren själv uppfattar gärna att han lånar pengar. Spelmissbrukare drabbas ofta av depressioner och är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Men det finns faktiskt en ljuspunkt:

 För alkoholmissbrukare påverkas frontalloberna. Känslolivet försämras och utan alkohol blir livet grått och trist. För spelmissbrukaren finns inga sådana skador. Rehabiliteringen går bättre och prognosen är god, säger Thomas Nilsson.

Mats Hedström

[email protected]

Mer läsning

Annons