Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speedwayförarnas löner kan sänkas

NORRTÄLJE
Förra säsongen värvade man en av elitseriens kanske dyraste förare, Nicki Pedersen.
När säsongen 2009 nu drar igång vill regerande Svenska mästarna Lejonens ordförande Joakim Olsson att samtliga elitklubbar går samman och sänker förarnas löner med 25 procent.
 

Annons

Det är tidningen Nerikes Allehanda som skriver om förslaget som Joakim Olsson kom med då Elitspeedway Sverige höll möte i Askersund förra veckan.

Förslaget gick ut på att samtliga elitklubbar ska sänka sina förares löner med 25 procent redan till den här säsongen.

Men förslaget ratades av de andra klubbarna, däribland av Rospiggarnas ordförande Anders Östling som fanns på plats.

Jag förstår hans tanke och det är inte helt fel. Flera länder har redan gjort det och visst kan det bli aktuellt även i Sverige, men inte just nu, säger Anders Östling och fortsätter:

Vi har ju redan skrivit kontrakt med förarna och då tycker jag det bli lite konstigt att komma i efterhand och sänka deras löner.

Däremot tror han att det kan bli aktuellt inför nästa säsong. Och att alla klubbar går samman i ett gemensamt beslut.

Då får förarna välja om de vill köra i Sverige eller inte.

Men redan i dag har förarnas löner sänkts i praktiken.

Eftersom de får betalt i svenska kronor och kronan ligger så lågt som den ligger kan man säga att deras löner redan har sänkts med 25 procent. Dessutom blir det ju två färre matcher eftersom Hammarby drog sig ur, vilket betyder ytterligare lägre lön.

I dag har de allra flesta speedwayförarna som kör i Sverige en lön som delvis styrs av hur bra förarna presterar på banan.

Så som ekonomiskt ansvarig för en klubb kunde man ju önska att förarna höll igen om man redan leder en match stort, men sådant får man förstås hålla för sig själv, skrattar han.

Att då ha flera duktiga förare som tar många poäng kräver förstås en god ekonomi.

I Lejonen var dansken Nicki Pedersen överlägsen förra året och även om de övriga klubbarna inte gick med på förslaget i år kommer Lejonen att se över sina lönekostnader.

Att förslaget kom från Joakim Olsson visar ju att de är tillbaka i verkligheten.

På sätt och vis är det bra att de Svenska mästarna tar initiativet till en lönesänkning. De har även i år ett våldsamt bra lag och det är klart att det kostar. Men det borde man å andra sidan kanske tänkt på innan man köpte, även om jag inte vet vad man betalar.

Hur är ekonomin hos er i Rospiggarna?

Det beror på hur det kommer att gå under säsongen, men i utgångsläget har vi en förhållandevis stabil grund att stå på och ligger till och med på lite plus, säger Anders Östling.

Mer läsning

Annons