Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparris - krispig vårfavorit

Piggt vårgrön, krispig och supergod. Nu är det äntligen dags för en av Kökets absoluta favoritprimörer: sparrisen. Njut den lättkokt i all enkelhet med en generös driva parmesan- eller västerbottensost, till en egenhändigt lagad ostsoppa eller som verklig smakförhöjare i fredagspastan.

Annons

Fredagens pastafavorit (4 port)

2 pkt färsk tortellini med svampfyllning

1 knippe grön sparris

3-4 msk grön pesto

8 skivor italiensk salami i tunna skivor

1 ask cocktailtomater

en näve ruccola

flagad parmesanost

1. Koka upp vatten och salta rikligt. Bryt av sparrisens nedersta, träiga delar och koka den i knappt 5 minuter. Spola sparrisen i iskallt vatten och låt den rinna av på hushållspapper.

2. Skär salamin i strimlor och skölj och hacka ruccolan. Halvera tomaterna och flaga osten med hjälp av potatisskalare.

3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Rör ut peston med lite pastakoksvatten i en kopp och skär varje sparrisstänger i tre bitar.

4. Häll vattnet av pastan och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ner den utrörda peston, salamin, de halverade tomaterna och ruccolan. Toppa med sparrisen och så mycket flagad parmesan som du känner för.

Ostsoppa (4 port)

0,5 purjolök

1-2 msk vetemjöl

6 dl grönsaksbuljong

4 dl mjölk

3 dl riven, kagrad herrgårdsost

salt

svartpeppar

1 äggula

1 dl vispgrädde

1 knippe lättkokt sparris till servering

1. Finstrimla purjolöken och fräs den i smör. Strö över mjölet och rör om.

2. Späd med buljong och mjölk. Låt koka i cirka 5 minuter.

3. Dra kastrullen av värmen, tillsätt osten och låt den smälta. Smaksätt med salt och peppar.

4. Koka upp vatten och salta generöst. Bryt av sparrisens nedersta, träiga delar och koka den i knappt 5 minuter. Behåll krispigheten genom att lägga de nykokta sparrisstänglerna i isvatten.

4. Låt soppan bli varm men se upp så att den inte kokar! Blanda äggulan med grädden i en liten skål och vispa kraftigt med gaffel, vispa därefter ner blandningen i soppan.

5. Skär varje sparrisst i tre matiga bitar och lägg dem i soppan.

Grillad sparris i skinkpaket (4-6 port)

1-2 buntar grön sparris

flingsalt

cirka 100 g god lufttorkad skinka, t ex parma eller spickeskinka

färskriven parmesan

nymalen svartpeppar

olivolja

0,5 citron

1.Bryt av nedersta biten på sparrisen och koka den i saltat vatten i cirka tre minuter. Lägg i iskallt vatten och torka sedan av sparrisen.

2. Pensla sparrisen med olja, strö över flingsalt och lägg på utegrillen eller i grill- eller stekpanna. Stek eller grilla runt om så att sparrisen får färg och behåller lagom mycket spänst (smaka då och då).

3. Bred ut skinkskivorna på en skärbräda. Riv rejält med parmesanost. Riv över rikligt med parmesan och dra några rejäla tag med svartpepparkvarnen överst.

4. Rulla in ett par sparrisstänger i varje skinkskiva. Fördela paketen på förrättstallrikar och pressa över lite citron.

5. Riv över extra parmesan och peppra. Ringla lite olivolja över och servera.

Citronsparris med rökt lax och rostade pinjenötter (4 port)

500 g grön sparris

8 skivor rökt lax

1 rejäl grabbnäve blandade salladsblad (ta gärna lite basilikablad också)

3 msk citronolivolja

salt svartpeppar

0,5 dl finhackad gräslök

flagad parmesan (välj helst en sort som långlagrats)

1 påse rostade pinjenötter

1. Koka upp vatten och salta rikligt. Bryt av sparrisens nedersta, träiga delar och koka den i knappt 5 minuter. Spola sparrisen i iskallt vatten och låt den rinna av på hushållspapper.

2. Rosta pinjenötterna i torr, het panna och flaga, med hjälp av vanlig potatisskalare, en rejäl hög med parmesanost.

3. Fördela antalet sparrisstänger ”rättvist” över laxskivorna genom att linda in 2-3 sparrisar i varje laxskiva.

4. Blanda citronoljan med kryddorna. Lägg upp laxsparrisen på ett serveringsfat och ringla dressingen över.

5. Garnera med parmesanosten och pinjenötterna.

Sparris- och tomatpaj (4 port)

Deg:

75 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl kesella (10 %)

2 krm salt

Äggstanning:

2 dl mjölk

2 ägg

2 krm salt

1 krm peppar

1 dl mild, riven ost

1 dl västerbottenost

Fyllning:

200 g kokt sparris

1 ask cocktailtomater, halverade

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Kör pajingredienserna i matberedare eller nyp ihop dem förhand. Tryck ut pajen i en pajform ca 26 cm i diameter. Nagga degen och ställ formen kallt 15 minuter.

3. Koka sparrisen i tre minuter i lättsaltat vatten. Skölj den i kallt vatten.

4. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen. Dela sparrisen i 1 cm stora bitar.

5. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter.

6. Lägg i sparrisen, tomaterna och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter eller tills äggsmeten stannat.

Mer läsning

Annons