Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spana in gråsälar på sälsafari

Passa på att spana in skärgårdens gråsäl i sommar. Flera arrangörer av båtresor finns och en av dem, Blidöfiske i Furusund, skräddarsyr sälsafaris ute i skärgården. – Största chansen att se gråsäl är när vattnet är platt, säger Jonas Ander, som driver företaget Blidöfiske med sin bror.

Annons

Det är gott om gråsäl ute i Roslagens skärgård. Sedan flera år finns det företag som arrangerar sälsafari för den som är intresserade av att komma ut till havs och spana efter sälar. Jonas Ander har bott på Blidö i prinicip hela sitt liv och kombinerar brandmansyrket med att arrangera fisketurer och sälsafaris. 

Fisketurerna har högsäsong under vår och höst då främst lax och laxöring fiskas. Men så här års, när efterfrågan på fisketurer inte är lika stor, kan man istället åka ut på sälsafari. Då åker man max fyra personer i en öppen båt ut till platser i skärgården som är välkända sälvatten.

Det finns gott om säl ute vid Svartlöga, Storgrundet och Söderarm och chansen att få se dem är ganska stor. Men ibland händer det att man får åka runt lite och leta efter dem, säger Jonas Ander. 

Sälsafarituren kan pågå allt från ett par timmar till att vara en halv eller till och med en hel dag en heldagsutflykt inklusive lunch, fika och flytväst kostar då cirka 1 600 kronor. Jonas Anders sälsafariturer utgår oftast från Furusund.

Gunilla Flink-Lindström

0175 686 75

[email protected]

Vi ordnar också sälsafari: Janssonlinjen, Furusund

Per Eliasson, Väddö

Christer Hegart, Grisslehamn

Mer läsning

Annons