Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopberget på Blidö irriterar

Vartefter sommarveckorna passerat så har den ständiga sophögen bakom ICA på Blidö retat allt fler. När containrarna blir fulla lägger folk sina sopor bredvid. Och eftersom tidningsinsamlingsställe saknas så hamnar även tidningar på hög.

Annons

Nu har Blidöbon Mia Östergren fått nog. Hon är upprörd över den nonchalans i första hand öns sommargäster visar.

 Man undrar över hur folk egentligen tänker. Vem tror de ska komma och plocka upp efter dem?

Även ICA-handlaren Angela Ljunggren är upprörd över hur det ser ut på återvinningsstationen.

 Det här är ett jätteproblem. Och det är inte nog med att folk ställer sina förpackningar utanför de fulla containrarna utan de lämnar också matsopor. Sedan kommer fåglarna och hackar sönder påsarna och innehållet sprids över planen. Nu är jag oroad över hur det ska bli under kräftsäsongen med alla stinkande kräftkartonger.

Vem är det då som har ansvaret för att containrarna töms och återvinningsplatserna sköts? I Norrtäljes fall är det inte helt okomplicerat. Till att börja med har alla producenter av förpackningsmaterial, liksom tidningsutgivare, gått samman och bildat Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. De ska sköta hämtningen av de pizzakartonger, flaskor och burkar som vi konsumenter gör oss av med på återvinningsstationen. Den tjänsten har vi faktiskt själva betalt för när vi köpte produkten.

I Norrtälje har dock FTI gett uppdrag åt kommunen att sköta insamlingen av tidningar. Kommunen har i sin tur lämnat över uppdraget till idrottsföreningarna. Ett aber är bara att det finns platser i kommunen, som Blidö, som saknar en villig idrottsförening. Tidningarna blir liggande och sopberget växer.

 Vi kommer att se över de här rutinerna nu, det måste ju fungera, säger avdelningschefen på Renhållningen vid Norrtälje kommun, Jörgen Örnestav.

Benny Neuman, driftchef på FTI, berättar att man tömmer containrarna två gånger per vecka eller oftare vid behov. Dessutom städas hela området regelbundet. Men han känner igen problemet med att många använder återvinningsstationerna inte bara till sina förbrukade förpackningar utan även till att dumpa andra sopor.

Eva Janson

Fotnot: På torsdagskvällen, efter NT:s påpekande, städades platsen av FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Mer läsning

Annons