Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen förmörkas vid halv elva

De bästa förutsättningarna för att se solförmörkelsen i dag finns i de norra delarna av landet, enligt SMHI.
Men de flesta kommer inte att märka av det ovanliga fenomenet.

Annons

Bor man i norra Norrland och i södra Svealand och Götaland har man goda chanser att se solförmörkelsen med klart väder. Mest moln under förmiddagen blir det över södra Norrland och norra Svealand, säger Johan Lundgren, jourhavande meteorolog på SMHI.

Men även där kan man nog på vissa platser se emellan molnen. 

Strax efter 10.30 startar den partiella solförmörkelsen, då månen delvis passerar över solskivan. Mellan 11.35 och 11.45 försvinner maximalt av solljuset, beroende på var i Sverige man befinner sig. Förutom att väderförhållandena är bäst i norr så är också effekten störst där. I Luleå kommer 69 procent av solskivan att vara täckt av månens skugga, i Stockholm 51 procent och i Lund bara 39 procent. 

Om man inte vet att det pågår en solförmörkelse så kommer man knappast att lägga märke till den. Försvagningen av ljuset kompenseras av att pupillerna vidgas. Den som vill se förmörkelsen på ett säkert sätt kan köpa ett par läsglasögon, sätta fast dem i mitten på en pappskiva och hålla ett papper bakom där man kan se projektionen av solen. 

Den här typen av partiella solförmörkelser sker ungefär vart femte år. För att se en total förmörkelse måste man bege sig riktigt långt norrut. Den längsta tiden för den totala solförmörkelsen äger rum i norra Sibirien med 2 minuter och 27 sekunder.

TT

Mer läsning

Annons