Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solceller blir allt hetare – Norrtälje klättrar på solcellslistan

Billigare solceller och enklare installationer gör att fler fastighetsägare installerar solceller. Just nu ligger Norrtälje kommun på plats 72 på solcellstoppen.

Annons

Emanuel Sjöström som är solcellsmontör monterar solceller på ett hustak på Roslagsgatan.

Med en effekt på 16,1 W per kommuninvånare hamnar Norrtälje på plats 72 i en rankning av vilka av landets 290 kommuner som har installerat mest solceller, uppger Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Listan toppas av Ödeshög följt av Vadstena, Varberg och Boxholm som alla har över 60 W per invånare. I hela landet är genomsnittet 10,7 W - vilket är en tredubbling av kapaciteten sedan december 2014. I dag utgör elproduktionen från solceller cirka 0,1 procent av Sveriges totala produktion.

LÄS ÄVEN: Här tillverkas framtidens solceller med hallonfärg

Statistiken har sammanställts av Fossilfritt Sverige, Power Circle och Svensk Solenergi, baserat på anläggningar som är registrerade i det så kallade elcertifikatsystemet.

I Norrtälje kommun har den totala kapaciteten i elcertifikatsystem ökat från 614 kW i slutet av 2014 till 958 kW idag. Sett till totalt installerad effekt hamnar kommunen på plats 25.

Enligt Svensk solenergi räcker cirka 15 kvadratmeter solceller på garagetaket för att producera lika mycket el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil.

LÄS ÄVEN, för pluskunder och prenumeranter [+]: Här monteras solceller upp på tak i centrala Norrtälje: "Det är framtiden"

Även om priset på solceller har gått ner och installationen har blivit billigare - föreslår Svensk Solenergi att det införs rot-avdrag för solcellsinstallationer:

– För att solelen ska kunna utgöra en större del av Sveriges energimix är det viktigt att arbetet med att förenkla lagstiftningen fortsätter. Vi ser gärna att ett sol-rotavdrag införs istället för dagens solcellsstöd samt att reglerna kring bygglov för solenergianläggningar förenklas, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Så ligger alla Sveriges kommuner på solcellstoppen - klicka här för en PDF-lista!

Mer läsning

Annons