Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smått och gott på adventsbjudningen

Tända ljus, glögg och pepparkakor är givna attribut på första advent. Bygg ut adventsmyset med diverse småplock och avsluta med en juligt fräsch frukstallad serverad på glas. Enkelt, gott och uppskattat bland gästerna.

Annons

Fyllda fikon (8 st)

8 färska fikon

25 g valnötter

1 bit, ca 50 g, finriven västerbottensost

lite olivolja

salt och peppar

1. Hacka valnötterna och riv osten fint. Skär av toppen på fikonen.

2. Ta försiktigt ut innanmätet och blanda det med de övriga ingredienserna.

3. Fyll fikonen och sätt tillbaka hatten. Servera fikonen kalla.

Rostade nötter med ingefära, kardemumma och flingsalt (4 port)

150 g blandade, osaltade nötter

lite olja

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

2 grabbnävar flingsalt

1. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Fräs kryddorna under omrörning under några minuter.

2. Häll ner nötterna i pannan och rosta dem i fem, sex minuter under ständig omrörning. Nötterna smakar allra bäst helt nygjorda, men låt dem svalna en stund innan du ställer fram dem till gästerna.

Smördegsrulle med skinka och västerbottensost (6-8 port)

deg:

50 g smör

1 dl vetemjöl

5 dl mjölk

3 äggulor

1 tsk bakpulver

3 äggvitor

fyllning:

250 g kokt skinka av god kvalitet

200 g champinjoner

salt och peppar

4 msk tomatpuré

2 dl riven västebottensost

1 dl hackad persilja

till gratinering:

1,5 dl riven västerbottensost

1. Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret, vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme under omgörning, cirka fem minuter. Ta kastrullen från värmen.

2. Rör i gulorna, en i taget, och blanda i bakpulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

3. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

4. Hacka skinkan och svampen. Stek svampen i lite smör och tillsätt sedan persilja och ost, smaka av med salt och peppar.

5. Bred tomatpurén på bottnen. Fördela ost-svamp- och skinkblandningen ovanpå och rulla ihop som en rulltårta med skarven neråt.

6. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen tills rullen har fått fin färg, det tar cirka 10 minuter. Skär rullen i portionsbitar och servera dem i bitar.

Knäckiga pepparkakor (ca 150 st)

210 g smör eller margarin

1,5 dl sirap

2,5 dl socker

1,5 msk malen ingefära

1,5 msk malen kanel

0,75 msk bikarbonat

8,75 dl vetemjöl

50 g skållad och grovhackad mandel

1. Koka upp smör, sirap, socker och kryddor under omrörning. (undvik att koka degen om du av någon anledning inte vill ha dina pepparkakor knäckiga).

2. Dra kastrullen av värmen och rör ner mandel och mjöl.

3. När smeten kallnat till hanterbar temperatur, rullas degen ut i tre långa rullar, cirka 5-7 cm i diameter.

4. Lägg rullarna i kylskåpet över natten eller längre tid om det passar dig bättre.

5. Skär, med vass kniv, mycket tunna skivor av degen - gör så mycket kakor som du tror att det går åt varje gång. Degen kan sparas i kylskåpet i flera veckor.

6. Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda dem i 200 graders värme till fin färg, det tar cirka 5-6 minuter beroende på din ugn.

7. Låt kakorna kallna på plåt.

Fräsch julfruktsallad (4 port)

2 röda äpplen

2 tsk pressad citron

4 clementiner

2 msk hackade pistagenötter

vispad grädde

kanel

1. Skär äpplena i små kubformade munsbitar och lägg dem i en skål. Droppa pressad citron över frukten så att den inte mörknar.

2. Skär clementinerna i lika stora bitar som äpplena och blanda med äpplena.

3. Hacka nötterna och vispa grädde. Lägg upp fruktsalladen i fyra höga glas och fördela nöthacket över. Bjud vispad grädde i en skål vid sidan om till salladen och pudra över lite kanel.

Mer läsning

Annons