Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspurt för gymnasievalet

781 niondeklassare i kommunen våndas just nu över vilken utbildning de ska välja till gymnasiet.
- Information är det ingen brist på, det har kommit hur mycket broschyrer som helst i brevlådan, säger Linnea Johansson, elev på Freinetskolan.

Annons

Det finns en uppsjö av utbildningar att välja på i gymnasiet. För ingen av de fem elever NT har träffat på Freinetskolan har valet varit lätt.

Jag har ansökt till åtta olika program på olika skolor bara för att kunna ändra mej i omvalet i april, säger Filip Rosén.

Även om han hittat sitt drömgymnasium är han inte säker på att det är där han ska gå.

Jag kände verkligen att det är min skola. Centralt i Stockholm, bra lokaler och bra utbildning. Fast jag gillar inte att åka buss långt. Det blir nog Samhällsprogrammet på Rodengymnasiet istället, säger han.

Tiden det tar att ta sig till skolan har varit viktig för alla. Det och skolornas presentation av sig själva.

Jag kunde inte tänka mej att pendla från början. Sen var jag på öppet hus hos Marina Läroverket i Danderyd och kände att här måste jag gå. Så nu blir det så, säger Linnea Johansson.

Hon har också tänkt mycket på hur det påverkar henne med de extra meritvärdespoängen som man kan tillgodoräkna sig när man söker till högskolan.

Man kan läsa språk på Marina Läroverket och det var jag noga med att kolla upp. Jag tänker fortsätta med franskan där. Det ger poäng som är bra om jag vill in på juristlinjen sen, säger hon.

Annars lockar breda utbildningar som ger allmän behörighet till högskolan just de här eleverna.

Jag hade tänkt att gå fordon men nu blir det teknikprogrammet istället. Jag blev övertygad av farsan. Och han har rätt, det är lättare att läsa vidare om man vill det sen, säger Samuel Schubert.

På frågan om det är många som tycker om deras val till gymnasiet nickar alla fem ivrigt. Floden av reklambroschyrer i brevlådan från olika gymnasier känner de alla till. Precis som mässor, öppna hus och träffar med syo-konsulenten. Nathalie Olsson menar ändå att de som tycker mest är mamma och pappa.

De var inte jätteglada när jag sa att jag ville välja frisörprogrammet i Åkersberga. Men nu när de verkligen har förstått att det är mitt val så stöttar de mej i det, säger hon.

Mer läsning

Annons