Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta snåla med folkbildningen

Sedan 1994 har de kommunala bidragen till folkbildningen i Sverige minskat med drygt 40 procent. Nu är det dags att satsa på folkbildningen igen!

Annons

I Norrtälje har det kommunala bidraget minskat med cirka 40 procent sedan 2002, och vår fråga är om kommunen verkligen har råd att avstå från folkbildningen?

I ett land där människors basbehov är tillgodosedda är det invånarnas möjlighet till utveckling och upplevelser som gör oss rika. Genom studiecirkeln öppnas dörren till nya världar för den som deltar.

Den lockar oss att spränga gränserna för vår förmåga. Den ensamma mamman som läser spanska för att resa med sina barn till Barcelona. Den 55-åriga industriarbetaren som läser engelska för att förstå manualen till sin monteringsmaskin. Kvinnan som hittar sin humortalang på en ABF-kurs för långtidssjukskrivna, och sedan sadlar om till skådespelare, och nu sitter i humorprogrammet Morgonsoffan. Den äldre damen som varje onsdag går på ABF-föreläsning om allt från filosofi till dagens Kina, och på så vis håller sig frisk och levnadsglad. Den unga tjejen som genom SSU går en studiecirkel i föreningskunskap, för att sedan hamna i kommunfullmäktige. Morfar som lär sig att hantera mobiltelefonen för att kunna ”messa” till sin sondotter. Den arbetslöse medelålders mannen vars matlagningsgrupp är de enda människor han träffar regelbundet.

Folkbildningen har under hela 1900-talet varit ett verktyg för att förverkliga svenska folkets drömmar. Den har också varit en praktisk demokratiskola för alla dem som har velat vara med och påverka samhället.

I studiecirkeln får deltagarna sätta upp mål för sitt lärande, välja arbetsplan och litteratur och arbeta målmedvetet mot en gemensam vision. Genom att lyssna på andras argument, och formulera sina egna stärks den demokratiska kulturen i hela samhället.

ABF och folkbildningen spelar också en stor roll för kommuninvånarnas möjligheter både att uppleva och att skapa egen kultur. ABF anordnar föreläsningar, teaterföreställningar och musikkonserter. Vi är faktiskt en av de största kulturarrangörerna i hela landet. I Norrtälje genomförde ABF 284 kulturarrangemang under 2007, som besöktes av 19 080 personer!

Kommunen tjänar rent ekonomiskt på att stödja folkbildningen. För varje satsad krona kommer i snitt fyra kronor tillbaka till kommunen i form av statliga och landstingskommunala anslag. Alla dessa pengar skapar verksamhet, fler arbetstillfällen och mer skatteintäkter.

En del av bidraget går rakt tillbaka till kommunkassan i form av hyresavgifter för de lokaler vi använder i vår verksamhet. Men att satsa på folkbildningen är mer än ekonomi det handlar också om att satsa på medborgarnas utveckling. Vill ni verkligen ha ett samhälle där invånarnas utveckling slutar den dag de slutar skolan?

Karl-Petter Thorwaldsson ordförande ABF

Annika Nilsson

förbundssekreterare ABF

Ulrika Falk

ordförande ABF Norrtälje

Anders Öhrling

ombudsman ABF Norrtälje

Mer läsning

Annons