Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri med skattepengar

Norrvattenledningen skall byggas. Det beslöt fullmäktige i förrgår.
Det var ett dåligt beslut. Det hade troligen varit bättre och billigare att använda vatten från Erken. Detta tyckte dock inte moderater och socialdemokrater. De såg till och med ett nej till Norrvattenledningen som ett hot mot Norrtäljes framtid.

Annons

Enligt dem krävs Norrvattenledningen för att Norrtäljes befolkning skall kunna växa tillräckligt mycket. Enligt dem kommer annars välfärden att hotas och sjukhuset och tingsrätten flyttas från Norrtälje.

Just nu håller Stockholms läns landsting på att ta fram en regional utvecklingsplan. I den finns två olika alternativ för länets befolkning år 2030. Det höga alternativet innebär en ökning på drygt 500 000 personer, det låga drygt 300 000.

Det här är mycket stora ökningar. Så stora ökningar av befolkningen i Stockholms län skulle innebära antingen en enorm utflyttning från andra delar av Sverige, en mycket kraftig ökning av födelsetalen eller en mycket, mycket stor invandring.

Inget av detta är troligt. Befolkningstalen i utvecklingsplanen är helt enkelt inte realistiska.

Frågan är också om de är eftersträvansvärda. En befolkningsökning med 30 procent på 20 år skapar stora problem, inte minst sociala, oavsett om den beror på inflyttning från övriga landet eller invandring.

För Norrtälje kommuns del anger den regionala utvecklingsplanen fyra olika alternativ för befolkningstalen, med 59 600 som lägst och 78 300 som högst. Den högsta siffran innebär en ökning på 1 000 personer per år. Det är dubbelt så mycket som ökningen varit de senaste 15 åren.

Inte heller denna befolkningssiffra är därför realistisk. Frågan är också om den är önskvärd. Vore det verkligen bra för Norrtälje att öka med 1 000 personer per år?

Det är bra med visioner och framtidsplaner. Det behövs för att lösa de problem som kan tänkas uppstå.

Det är också bra med tillväxt. Fler människor i en kommun gör att kommunen utvecklas.

Men visionerna och planerna måste vara realistiska. Och tillväxten får inte vara så stor att den leder till sociala eller andra problem. Därför är det fel av Stockholms läns landsting att planera för en befolkningsökning på drygt 500 000 personer fram till 2030. Därför är det fel att planera för att Norrtälje kommun skall ha 80 000 innevånare år 2030, vilket är utgångspunkten för Norrvattenprojektet.

Därför måste Stockholms läns landsting ta fram en vettig utvecklingsplan. Det är slöseri med skattepengar att göra en plan med befolkningsökningar som aldrig blir verklighet, och som de allra flesta, utom de värsta centralisterna i moderaterna och socialdemokraterna, inte heller vill ha.

Mer läsning

Annons