Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarv chockhöjde kopieringskostnad

Slarv, inkassokrav och stora misstag av kommunen. Nu visar det sig att det ligger mer än ett nytt avtal bakom kommunens chockhöjda pris för kopiering och utskrifter.
– Det här är en enda härva, säger upphandlaren Robert Beronius.

Annons

Det var i det första avsnittet av NT:s serie om offentlig upphandling det framkom att kopieringspriset i kommunen ökat rekordmycket och att kostnaden bland annat ökat hundratusentals kronor för flera skolor. En ökning som beror på ett avtal som byggde på en grov feluppskattning av antalet kopior. Men det är inte hela sanningen, enligt kopieringsföretaget Carl Lamm. 

Kommunens IT-kontor lägger på 20 öre på våra priser, säger Hans Seidl, försäljningsdirektör på Carl Lamm. 

IT-chefen Leif Claesson menar att de är tvugna att lägga på en riskavgift.

Vi känner att vi måste lägga på runt 20 öre per kopia för att vara säkra på att vi inte står med en massa skulder i slutet av året, säger han.

Det är ett stort pålägg. Vad ligger i det mer än kostnaden för kopiering?

Det är framförallt kostnaden för att alla kopiatorer nu är anslutna till internet. Tidigare var det några få kopiatorer som var anslutna till nätet. De kostade ungefär 2 000 kronor om året. Sen är det den service mina gubbar tillhandahåller. Visar det sig att kostnaden blir lägre kommer vi att betala tillbaka till skolor och andra enheter, säger Leif Claesson. 

Men det är inte bara varje kopia som blivit dyrare. Canon som hade hand om kopieringen i kommunen tidigare har skickat flera inkassokrav till Norrtälje kommun. När omställningen från Canon till Carl Lamm gjordes våren 2007 skickades alla Canon kopiatorer från kommunen till deras center i Frösunda berättar Robert Beronius som är ny upphandlare i Norrtälje kommun sedan ett halvår tillbaka.

Då gick det helt fel. Kommunen skickade dem till fel ställe och dessutom fick vi ingen kvittens på att de tog emot maskinerna. 

Resultatet blev att Canon förlustanmälde ett tjugotal maskiner och hotar att stämma Norrtälje kommun. Men med detektivarbete av bland andra Robert Beronius har man spårat flera av de försvunna kopiatorerna.

Från början handlade det om väldigt stora belopp. Nu begär Canon bara 107 560 kronor. Kommunen har helt enkelt klantat till det och nu är frågan vem som ska betala. Det finns inga pengar till det här, säger Robert Beronius. 

Pernilla Josefsson [email protected]

Mer läsning

Annons