Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyll inte på politikerna

Annons

Den svenska basindustrin har problem. Dagens höga elpriser gör att företagen får svårare att konkurrera.

Detta bekymrar självklart Holmens vd Magnus Hall. Och enligt intervjun i måndagens Norrtelje Tidning tycker han att allt är politikernas fel. Den energipolitik som förs är, enligt honom, nämligen präglad av osäkerhet.

Magnus Hall har fel. Det höga elpriset är inte politikernas fel. Utan marknadens.

Det höga elpriset beror nämligen på att kapaciteten för att överföra el mellan Sverige och kontinenten har ökat kraftigt. Det gör att svenska kraftföretag i dag kan exportera mer el. Enligt marknadsekonomins principer säljer de då givetvis till de kunder som betalar mest, och de finns på kontinenten. För att få köpa el måste alltså svensk basindustri betala lika mycket som till exempel tyska företag.

Detta är någonting svenska politiker inte kan styra. De kan inte tvinga kraftföretagen att sälja el billigare till svensk basindustri eller på annat sätt subventionera elen till svenska företag det skulle bryta mot EU:s konkurrensregler. Och det hjälper inte heller att politikerna låter bygga ut svensk elproduktionen i Sverige även denna el kommer då, enligt marknadsekonomins principer, att säljas till högstbjudande.

Därför förväntas inte heller elpriset i Sverige sjunka de närmaste åren, trots det elöverskott som Energimyndighetens prognoser visar att Sverige kommer att få. Utbyggnaden av vindkraft och bioeldad kraftvärme, effekthöjningen av kärnkraftverken och de energibesparingar som det höga elpriset tvingar fram gör nämligen att Sverige kommer att få ett ganska stort elöverskott flera år framåt.

Det höga elpriset är givetvis ett stort problem för svensk basindustri. Den byggdes upp när det inte fanns tillräckligt med kablar för att sälja el till Europa, och det svenska elpriset därför var lågt. Men det hjälper inte att kräva att politikerna löser problemet, för det kan de inte. Dessutom är det faktiskt lite löjligt att industriföreträdare kräver politiska åtgärder för att mildra effekterna av marknadsekonomin.

Istället måste basindustrin lära sig leva med höga elpriser. Eller bygga egna kraftverk, precis som Holmens och andra svenska företag planerar, bland annat en stor vindkraftspark nordväst om Hallstavik.

Enligt Magnus Hall funderar svenska företag också på att bygga kärnkraftverk i egen regi, enligt finsk modell. Detta är givetvis en möjlighet. Frågan är dock om detta skulle innebära lägre elpris. Bygget av det finska kärnkraftverket har blivit kraftigt försenat och fördyrat. Om utvecklingen blir densamma för det kärnkraftverk som skall byggas i Frankrike, lär svensk basindustris intresse för att bygga kärnkraftsreaktorer bli tämligen litet.

Mer läsning

Annons