Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skum tar över i kamp mot eld

Det pågår något skumt inom räddningstjänsten i Norrtälje. Den nya släckningsmetoden lärs nu ut till brandmän i resten av landet.

Annons

Sedan i februari har räddningstjänstens första bil, 101:an, utrustats med ett nytt släckningssystem med den engelska beteckningen CAFS Compressed Air Foam System. På svenska kallas det skumsläckning med vatten, skumkoncentrat och tryckluft. Systemet är väl beprövat i Tyskland, Kanada och Sydostasien men i Sverige är det helt nytt och används än så länge bara av räddningstjänsten i Norrtälje.

 Vi har en vaken och framåt organisation här i Norrtälje. Det var min kollega som förevisades den här tekniken på en mässa och tänkte att vi skulle prova i samband med att vi köpte en ny bil, säger styrkeledare Erik Elvermark som var utbildningsansvarig under gårdagens övning i Görla industriområde.

Skummet som används är av märket One Seven. Namnet kommer från att varje vattendroppe som används omvandlas till sju luftfyllda skumbubblor. Skummet sprutas sedan ut med ett tryck på åtta bar.

Enligt Erik Elvemark är skummet bra på flera sätt. Det ger en större kontaktyta, längre kastlängd, sänker temperaturen med tio grader per sekund och avger ingen vattenånga. Dessutom minskar sekundärskadorna eftersom skummet inte drar med sig föroreningar från branden på samma sätt som vatten gör.

 Sammantaget gör det att vi släcker snabbare och mer miljövänligt, vi behöver inte gå för nära branden och eftersom skummet sitter kvar på väggarna reduceras återtändningsrisken, säger Erik Elvermark.

När det är dags för övning går en brandman in i det tomma huset, häller ut brandfarlig vätska och tänder på. En minut senare är övervåningen övertänd och stora lågor slår ut genom fönstren. En annan brandman öppnar slangen och sprutar tjockt, vitt skum mot eldslågorna. Skummet lägger sig som ett täcke i fönstren och på husfasaden. Tre minuter senare är elden släckt och huset utvädrat. Totalt har man gjort av med drygt 200 liter vatten. Hade räddningstjänsten släckt på traditionellt sätt med enbart vatten hade man gjort av med minst 2 000 liter.

 Hade vi släckt med vatten hade dessutom hela huset blivit förstört av vattenskador. Nu har vi bara fuktig aska kvar på golven, säger Erik Elvermark som har odelat positiva erfarenheter av släckning med CAFS.

 Vi skulle vilja ha det här på samtliga räddningsfordon i Norrtälje kommun men tyvärr är det dyra system. Nu får vi istället sikta på att köpa in dem vartefter vi köper in nya bilar.

Åsa Forsberg

Mer läsning

Annons