Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skenande dieselpriser innebär slutet för båttaxin

Det höga dieselpriset ställer till det för båttaxiföretagen. På ett år har bränslekostnaderna ökat med 40 procent.
– Om prisutvecklingen fortsätter kommer vi att tvingas lägga ner, säger Allan Karlsson på båttaxiföretaget Enskärs Sjötransport.

Annons

Allan Karlsson och Pär Jansson har drivit Enskärs Sjötransport i 25 års tid. Företaget är med sina två taxibåtar och två anställda en av få firmor i Norrtälje kommun som enbart livnär sig på sin båttaxiverksamhet.

I vinter kommer vi att ställa av en båt. Det är för dyrt att ha två båtar i gång under lågsäsong. Marginalerna har helt försvunnit för oss. Vi kommer därför att starta upp en byggfirma vid sidan om, säger Allan Karlsson. 

Trots att det just nu är högsäsong är det svårt att få det hela att gå runt.

Vi har fått köra turer där vi har gått plus minus noll. Många kunder bokar långt i förväg och då var priset på dieseln lägre. Att göra en budget över verksamheten i dag är nästintill omöjligt. Priserna ändras hela tiden, säger Allan Karlsson.

Enskärs Sjötransport har i år höjt sina taxor vid två tillfällen. Vid årsskiftet höjdes timtaxan från 1 150 till 1 250 kronor. Och den första juli gjordes en andra prishöjning till 1 350 kronor. Men det är ändå inte tillräckligt.

Det är en jobbig sits. Det är svårt att få priserna att följa med i samma takt som dieselpriserna höjs. Vi får se vad kunderna säger när vi tvingas höja igen. Förhoppningsvis visar de förståelse, säger Allan Karlsson. 

De som nyttjar båttaxi är alltifrån kroggäster, privatkunder med specialtransporter till konferensdeltagare. En stor del av kunderna är också företag som ska utföra servicearbeten som elreparationer och liknande.

De fastboende klarar sig alltid. De har egna båtar eller åker med Waxholmsbolaget. Det som kan ställa till det är om det blir strömavbrott och oväder. Det är vi som kör ut reparatörerna, de har inga egna båtar som klarar tuffare väder, säger Allan Karlsson.

Gustaf Andersson [email protected]

Mer läsning

Annons