Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärgårdsråd får hård kritik

Norrtäljes oppositionsråd Elisabeth Björk, s, ratar det förslag till nytt Skärgårdsråd som initierats av landshövding Per Unckel och landstingsrådet Gustav Andersson (c).
- Vi tycker det måste göras en analys om varför ett Skärgårdsråd behövs först, säger Elisabeth Björk.
 

Annons

I en debattartikel nyligen i tidningen Skärgården frågar s-politiker i flera skärgårdskommuner hur det nya rådet ska bidra till en bättre skärgårdspolitik.

Det man gör nu är en inledning till något nytt, och då måste det bli rätt från början, säger Elisabeth Björk.

Från oppositionens sida är man inte helt emot rådet, men det krävs ett genomtänkt och långsiktigt arbete, så att det kan bli en plattform för att vända den negativa utvecklingen av skärgården.

Det handlar om hur man vill växa och vara en del av sin kommun. Men rådet får inte bli för centralstyrt. Man måste ta tillvara alla föreningar och organisationer i skärgården som vill ha sina åsikter om skärgården hörda, anser Elisabeth Björk.

Skärgården är en attraktion för unga barnfamiljer, och vi vill försöka hitta en lösning på frågan om hyresrätter i skärgården så unga familjer kan bo kvar, säger Björk.

Vi måste ha en strategi för att utveckla de här områdena, både vad gäller barn, skola och omsorg. Vi måste också jobba hårdare med båttrafiken, anser hon.

I höstas gick landshövding Per Unckel och skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson ut med ett förslag om att man ville bilda ett nytt Skärgårsråd. Blidöbon och Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson bidrog som expert på skärgårdsfrågor.

Det nya Skärgårdsrådet är tänkt att vara en övergripande instans i olika skärgårdsfrågor, där bland annat kommuner, landstinget, SL och Waxholmsbolaget är tänkta att ingå.

Från SIKO:s sida, Skärgårdens Intresseföreningars Kontaktorganisation, tycker man att det är olyckligt att inte oppositionen inte gjordes delaktiga i rådet redan på planeringsstadiet. Kritiken från SIKO har framförts i en skrivelse till Gustav Andersson.

Fotnot: S-politiker från Norrtälje, Österåker, Vaxholm, Värmdö, Haninge och Södertälje är de som gjort gemensam sak i frågan om nytt Skärgårdsråd.

Mer läsning

Annons