Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärgårdsförbund får en miljon i bidrag

Regeringen ger Skärgårdarnas riksförbund 1 250 000 kronor i bidrag.
–Pengarna behövs för utvecklingen av skärgården, säger Barbro Nordstedt, ledamot i riksförbundet och bosatt på Söderöra.

Annons

I Sverige finns drygt 30 000 bofasta på cirka 300 öar utan landförbindelse. Öbornas intresseorganisation på riksnivå är Skärgårdarnas riksförbund.

Vi finns längs hela kusten, från Luleå i norr till Koster i väster, säger Barbro Nordstedt, som även bevakar skärgårdsfrågor i Blidö-Frötuna skärgårdsförening och Siko. 

En del av näringsdepartementets bidrag går åt till att avlöna kanslisten på Skärgårdarnas riksförbund. Pengarna ska även täcka de resor som förbundets medlemmar gör för att träffa politiker och makthavare på fastlandet. 

Stödet är en förutsättning för att kunna bevaka och utveckla skärgårdsbornas villkor, anser Barbro Nordstedt.

En viktigt fråga för oss just nu är kassaservicen. Vad händer när Svensk kassaservice stänger alla kontor i år? Arholma och Tjockö, de öar i kommunen som har kassahantering i dag, blir utan i fortsättningen, säger Nordstedt. 

Det statliga bidraget kommer samtidigt som landstinget presenterar en ny delregional utvecklingsplan för Stockholms kust och skärgård.

Planarbetet inleddes för fem år sedan och har skett i dialog med kommuner, regionala organ och intresseorganisationer. Tanken är att utvecklingsplanen ska bistå kommunerna, däribland Norrtälje, med underlag och vägledning i skärgårdsfrågor.

0176-79587

Johan Sverke

[email protected]

Mer läsning

Annons